Zamiast garnituru piżama, zamiast biurka w pracy – własne łóżko. Jak wynika z danych ZUS, Polacy coraz więcej czasu spędzają na zwolnieniu lekarskim. Międzynarodowe badania nie pozostawiają tymczasem wątpliwości – wskaźnik absencji można zredukować m.in. dzięki ćwiczeniom i właściwemu odżywianiu. A o właściwe odżywianie pracowników mogą i powinni zadbać również pracodawcy.

 229 milionów – aż tyle dni, według danych ZUS, spędzili Polacy na L4 w samym tylko 2017 roku. To o 9 mln więcej niż rok wcześniej i aż o 35 mln więcej niż w 2014 roku.

Jedną z przyczyn absencji pracowników może być niewłaściwy styl życia, w tym nieprawidłowe odżywianie. Z badań, przeprowadzonych przez organizację Health Enhancement Research Organization i Brigham Young University wynika, że pracownicy, którzy jedzą zdrowo i ćwiczą, mają wskaźnik absencji niższy aż o 27%[1]. Osoby, które znajdują czas na regularne, wartościowe posiłki, nie tylko rzadziej korzystają ze zwolnień chorobowych, ale także pracują bardziej efektywnie. Według różnych szacunków, właściwe odżywianie może zwiększyć produktywność pracownika od 20[2] do nawet 25 proc.[3]

 Benefity podane na talerzu

W jaki sposób firmy w Polsce zachęcają pracowników do zdrowego żywienia? Modne stało się zapewnianie przez pracodawcę owoców i warzyw. Szczególnie jabłka goszczą w polskich biurach coraz częściej. Firmy kuszą kandydatów owocowymi wtorkami lub czwartkami, a w niektórych można znaleźć kosz owoców od poniedziałku do piątku. Z części biur znikają także automaty z typowymi wysokokalorycznymi przekąskami. Popularne batony i wafelki są zastępowane np. suszonymi owocami, sokami ze świeżo wyciskanych warzyw czy owsiankami.

Niektórzy pracodawcy prowadzą firmowe stołówki oferujące śniadania i obiady. Jednak coraz częściej firmy decydują się na dofinansowanie posiłków w formie kuponów lub kart lunchowych, np. Sodexo Lunch Pass, którymi można zapłacić za posiłek w kantynie, barze, kawiarni czy restauracji.

Dofinansowanie posiłków jest ważnym elementem kafeteryjnych systemów świadczeń pozapłacowych. To nie tylko pożądany przez pracowników motywator, ale także inwestycja firmy w zdrowie i dobre samopoczucie pracowników. Dodatkowo, dzięki Karcie Lunch Pass czy Kuponom Żywieniowym Sodexo, pracownicy otrzymują możliwość wyboru ulubionego posiłku w jednym z ponad 50.000 tysięcy punktów gastronomicznych w Polsce. Ponadto zyskują dostęp do atrakcyjnych promocji i zniżek sięgających nawet do 55% – powiedziała Małgorzata Kroh, Dyrektor Marketingu i Rozwoju w Sodexo Benefits and Rewards Services w Polsce.

Oszczędność dla firmy

Co ważne dla pracodawcy Karta Lunch Pass jest efektywna kosztowo, ponieważ wartość przekazywanych na nią środków jest wolna od składki ZUS do 190 złotych miesięcznie na pracownika. W praktyce oznacza to, że pracodawca, który zatrudnia 100 pracowników i zdecyduje się dofinansować im posiłki, dzięki temu zwolnieniu może oszczędzić nawet 45 000 złotych w skali roku. Kolejną dobrą informacją jest to, że korzystanie z kart przedpłaconych na posiłki nie wymaga ustanawiania przez firmę Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Ponadto stanowi dla firmy koszt uzyskania przychodu, a wartość zasileń na karcie nie podlega opodatkowaniu VAT. Dodatkowo karty są łatwe w obsłudze i pozwalają również zaoszczędzić czas na ich dystrybucji czy zasilaniu. Firma doładowuje Lunch Pass wykonując jeden przelew, a zasileń może dokonywać wielokrotnie i na różne kwoty, eliminując tym samym konieczność comiesięcznego wydawania świadczeń pracownikom.

Duże firmy dają przykład

Dofinansowanie posiłków przez firmę można traktować jako inwestycję – efekt to ograniczone koszty absencji pracowników i ich większa produktywność. Z badania „Drogowskaz motywacyjny 2018”, zrealizowanego przez Sodexo Benefits and Rewards Services oraz Millward Brown, wynika, że dofinansowanie do posiłków zapewnia na razie tylko 12% pracodawców w Polsce, ale w gronie największych firm w dużych miastach ten odsetek jest trzykrotnie wyższy. Większa świadomość korzyści, jakie niesie ze sobą prawidłowe odżywianie pracowników, może skłonić kolejne firmy do poszerzenia swojej oferty świadczeń pozapłacowych o kupony lub karty lunchowe.

 

[1] Journal of Occupational and Environmental Medicine, Self-Rated Job Performance and Absenteeism According to Employee Engagement, Health Behaviors, and Physical Health, 2013

[2] WHO, Battling iron deficiency anaemia, 2003

[3] Journal of Occupational and Environmental Medicine, Self-Rated Job Performance and Absenteeism According to Employee Engagement, Health Behaviors, and Physical Health, 2013