wyposażenie sklepów chłodniczychSklepy zajmujące się handlem żywnością podlegają wielu restrykcyjnym nakazom, których spełnienie jest wymagane do otwarcia i prowadzenia działalności. Sporym wyzwaniem jest utrzymanie punktu, który handluje towarem nietrwałym, czyli wymagającym odpowiedniego przechowywania (głównie chłodzenia, które chroni przed zepsuciem).

Świeże i nieprzetworzone produkty to dziś poszukiwany towar. Niewielu z nas miało kiedykolwiek okazję pić np. prawdziwe mleko, zjeść naturalny jogurt, kwaszone mleko, czy niekonserwowane mięso. Rosnąca świadomość wśród społeczeństwa dotycząca zdrowej żywności spowodowała powrót całkowicie naturalnych produktów. Są cenione za zerową ilość chemii,a co za tym idzie- brak konserwantów. Produkty pozbawione substancji zapobiegających psuciu wymagają odpowiedniego traktowania i wyposażenia sklepów chłodniczych. Dotyczy to głównie sklepów sprzedających świeże ryby, mięso, nabiał i produkty jednodniowe. Witryny chłodnicze pomagają nie tylko przechować żywność w odpowiednich warunkach, ale także dobrze eksponują towar i świetnie nadają się do lokali i restauracji. Duże lady chłodnicze to obowiązkowe wyposażenie sklepów chłodniczych, w którym produkty muszą być „pod ręką” sprzedawcy (obszerne lady i szafy chłodnicze są w każdym punkcie zajmującym się handlem świeżym mięsem i rybami).

W wyposażeniu sklepów chłodniczych nie może zabraknąć energooszczędnych lodówek, które zapewniają odpowiednią temperaturę towarom „oczekującym” (np. na zapleczu). Różne produkty wymagają jednak innej temperatury przechowywania, dlatego na wyposażeniu sklepów chłodniczych zajmujących się handlem mieszanym musi być kilka rodzajów sprzętów, z czego każdy o innym przeznaczeniu i temperaturze (lodówki chronią także przed światłem i tlenem, które przyspieszają psucie). Około 2 stopnie C to idealna temperatura dla mięsa, wędlin i ryb. Nieco wyższa, bo 5 stopni C to miejsce do przechowywania nabiału, w tym twarogów, masła, jogurtu, czy żółtego sera. W zwykłej lodówce na samej górze jest najcieplej, dlatego tutaj z reguły przechowuje się gotową żywność. Wyposażenie sklepów chłodniczych obejmuje także lodówki, które chłodzą w okolicach 0 stopni C. Dobry sklep, czy punkt gastronomiczny nigdy nie łączy ze sobą różnych produktów (a co za tym idzie, osobno przechowuje np. mięso i ryby, które wymagają tej samej temperatury, ale mocno przechodzą na wzajem zapachami). Warto zwrócić na to uwagę podczas zakupu w danym punkcie.

Wyposażenie sklepów chłodniczych znajdziesz na http://eladex.com.pl/product-pol-595-Wyposazenie-sklepu-w-urzadzenia-chlodnicze.html