Każdy, kto na co dzień pracuje w piekarni, ma świadomość tego, jak ważna jest jakość ciasta. Klienci zasługują na to, co najlepsze. Oferowanie im pieczywa z gotowego, a potem mrożonego, kupowanego i rozmrażanego ciasta jest praktykowane, ale karygodne. Dobra piekarnia sama potrafi zadbać o półprodukty do swoich wyrobów.

Czym jest schładzacz wody?

Jak sama jego nazwa wskazuje, schładzacz wody ma za zadanie schłodzenie jej do odpowiedniej temperatury. Na stronach internetowych producentów tego typu urządzeń, na przykład guztech.com.pl, dostępne są zazwyczaj schładzacze ze stali nierdzewnej. W takim środowisku, gdzie temperatura cały czas jest podwyższona i panuje duża wilgotność, bardzo ważna jest odporność na korozję materiałów, z których wytworzone są urządzenia. Dodatkowo schładzacze wody są kompaktowe, co znaczy, że nie zajmują dużo przestrzeni. Można je umieścić na przykład na ścianie, aby maksymalnie zmniejszyć zajmowaną przez nie powierzchnię pomieszczenia. Ich wydajność chłodzenia wynosi 150 litrów na godzinę, ale możliwe jest ich połączenie, dzięki czemu można osiągnąć nawet 300 litrów schłodzonej wody na sześćdziesiąt minut.

Rola schładzacza wody w piekarni

W piekarni schładzacz wody pełni bardzo ważną rolę. W czasie produkcji ciasta, na przykład do chleba, podczas mieszania jego ciepłota podwyższa się. Dla jakości wyrobu istotne jest to, aby temperatura wody była optymalna. W pomieszczeniach piekarni może ona sięgać nawet do 40°C. Dla ciasta nie zawsze jest to dobra temperatura, a często wręcz przeciwnie. Schładzacz wody w krótkim czasie może zmniejszyć jej temperaturę z na przykład z 18°C do 3°C. To ważne np. latem, kiedy woda w rurach jest cieplejsza niż podczas innych pór roku. Dlatego trzeba zadbać o możliwie jak najbardziej optymalną temperaturę, co zapewni wyrobom piekarniczym odpowiednią jakość. Przy pomocy schładzacza podłączonego do dozownika i mieszacza wody możliwe jest precyzyjne kontrolowanie procesu przygotowania ciasta na każdym etapie. Pierwsza maszyna zajmuje się bowiem doprowadzeniem wody do odpowiedniej temperatury, druga natomiast – jej odpowiednim dozowaniem. Ciepłotę cieczy można regulować przez umieszczony w schładzaczu termostat, przez co zawsze będzie ona taka sama. Często zdarza się również tak, że na różnych etapach produkcji różnego rodzaju ciast potrzeba wody o odmiennej temperaturze. Mieszacz może, jak sama nazwa wskazuje, zmieszać ciecz pobraną ze schładzacza z cieczą cieplejszą. Dzięki ustawionej w nim odpowiedniej temperaturze uzyska wodę dokładnie taką, jaka jest potrzebna. W ten sposób można w bardzo łatwy i szybki sposób oszczędzić na tak zwanej wodzie lodowej.

W tego rodzaju maszynach, oferowanych przez firmę Guz Technika Piekarnicza, woda jest całkowicie bezpieczna. Czysta, wolna od zanieczyszczeń ciecz jest ważna dla całego procesu powstawania wyrobów piekarniczych. Jeśli istnieje potrzeba uzyskania dobrych jakościowo produktów, zaopatrzenie się w schładzacz wody to jeden z kroków do ich osiągnięcia.

fotolia_89751021_subscription_monthly_m