Kiedy niepowtarzalna koncepcja architektoniczna idzie w parze z wielofunkcyjnością, powstają takie obiekty jak Centrum Sportowo-Rehabilitacyjne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Znajdziemy tu bowiem basen olimpijski z zapleczem techniczno-socjalnym, sauny, kawiarnię z tarasem i rozbudowaną cześć dydaktyczną z salą gimnastyczną. Wszystko to zamknięte w nietuzinkowej bryle i wykonane z najwyższej jakości materiałów. Trudny egzamin zdały tu także sufity dźwiękochłonne ROCKFON.

Architektura kompleksu nawiązuje do tkanki miejskiej. Szpaler klonów wzdłuż ulicy, przy której zlokalizowany jest budynek, zainspirował twórców projektu do otwarcia elewacji na zieleń. Dzięki temu użytkownicy basenu mogą poczuć się tak, jakby pływali w rzece wśród drzew. Przestrzennym dopełnieniem szpaleru są przeszklone elementy elewacji, wyposażone dodatkowo w panele fotowoltaiczne do odzysku energii słonecznej. – Fasada nawiązuje do ciągu liczb naturalnych Fibonacciego, wykorzystywanego do opisywania zjawisk przyrodniczych, w tym rozrostu drzewmówi Miłosz Sanetra, architekt obiektu z pracowni Z.P.I Kontrapunkt V – Projekt Polska. Dachy wszystkich budynków pokrywa trawa.

Zieleni nie brakuje także we wnętrzach. W holu głównym zaprojektowano ścianę z naturalnych roślin, z automatycznym systemem nawadniania.

W części dydaktycznej przedstawiciele Zakładu Rehabilitacji Oddziału Fizjoterapii II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego będą prowadzili badania nad technikami rehabilitacyjnymi.

W CSR można wynająć powierzchnie eventowe czy konferencyjne. Na szczególną uwagę zasługują sale gimnastyczne i basen sportowy.

Zastosowanie instalacji solarnych i fotowoltaicznych, a także rozwiązań takich jak ruchoma przegroda, dzieląca basen na dwa niezależne zbiorniki, a także system trzech niezależnych widowni, znacząco wpływają na rentowność obiektu. Można tu organizować kilka zajęć jednocześnie, a w przypadku większych imprez sportowych budynek wyposażono dodatkowo w inteligentne systemy sterujące oświetleniem, klimatyzacją i węzłami cieplnymi.

W obiekcie nie ma miejsca na przypadkowe elementy, zarówno jeśli chodzi o rozwiązania miłe dla oka, jak i te dla ucha. Zastosowano tu bowiem wyspy akustyczne ROCKFON® Eclipse™. – Decydując się na rozwiązania dźwiękochłonne, braliśmy pod uwagę przede wszystkich ich właściwości akustyczne, ale także estetykę. Zastosowaliśmy czarne i białe wyspy ROCKFON Eclipse, które doskonale wpisały się w projekt – mówi architekt Miłosz Sanetra. – Baseny są prawdziwą zmorą akustyków i architektów. Jest tu głośno, dźwięk odbija się od wody i szklanych ścian. Aspekt akustyczny użytych produktów był więc dla nas szalenie ważny, zwłaszcza że w obiekcie odbywają się jednocześnie zajęcia dla kilku grup, prowadzone przez różnych trenerów. By okiełznać wszechobecne dźwięki i ograniczyć szumy komunikacyjne, musieliśmy postawić na sprawdzone właściwości skalnej wełny mineralnej – dodaje architekt.

Zamontowaliśmy ponad 170 wysp ROCKFON Eclipse. Rozwiązanie to wyróżniają doskonałe właściwości akustyczne oraz szybki i łatwy montaż – mówi  Radosław Piekutowski z firmy Transtolbud.

Bezramowe wyspy sufitowe ROCKFON Eclipse są dostępne w różnych kształtach i wymiarach oraz nieograniczonej gamie kolorów na zamówienie.

Więcej informacji na www.rockfon.pl.