Właściwe warunki akustyczne w obiektach dydaktycznych pozytywnie wpływają na samopoczucie studentów i wykładowców. Sufity ze skalnej wełny mineralnej przyczyniają się do obniżenia hałasu pogłosowego i redukcji szumów, przez co zmniejszają hałas generowany przez urządzenia elektroniczne. Są także, co bardzo ważne w przypadku obiektów laboratoryjnych i medycznych, odporne na rozwój mikroorganizmów. Optymalne warunki do pracy i nauki stworzono w nowoczesnym gmachu Instytutu Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego.

Historia Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, w ramach którego działa Instytut Biotechnologii, sięga 1993 roku. Po dziś dzień jest to unikatowa w skali kraju jednostka tworzona przez dwa uniwersytety.  Daje ona bowiem studentom możliwość prowadzenia badań i dydaktyki łączących zagadnienia biomedyczne, bio-molekularne oraz ich zastosowania w biotechnologii dla zdrowia i poprawy jakości życia.

Przyszłość biotechnologii 

Gmach Instytutu Biotechnologii to aktualnie jeden z najnowocześniejszych obiektów naukowo-dydaktycznych w kraju. Duże wrażenie robi już elewacja budynku wykonana ze stali i szkła. A wnętrze jej nie ustępuje.  Na prawie 8 tys. mkw  powierzchni użytkowej znalazło się miejsce dla 400 studentów i 180 pracowników naukowych. Do ich dyspozycji oddano 35 specjalistycznych laboratoriów z zaawansowaną infrastrukturą badawczą. Na wydziale prowadzone są badania w zakresie powstawania, rozwoju i przerzutowania nowotworów, a także nowych metod diagnostycznych i terapeutycznych. W budynku jest aula na 178 osób, którą dzięki ruchomej ścianie można podzielić na dwie mniejsze sale. W części ogólnodostępnej są sale komputerowe, czytelnia i rowerownia oraz pomieszczenie integracyjne z aneksem kuchennym. Na czterech kondygnacjach jest aż dziesięć sal seminaryjnych. Na szczególną uwagę zasługuje specjalistyczne laboratorium bioinformatyczne, o podwyższonych wymaganiach czystości, szczelności Dostęp do tej części możliwy jest wyłącznie ze specjalną kartą.

Sufity na miarę laboratoriów

Projekt budynku stworzył Warsztat Architektury Pracownia Autorska Krzysztofa Kozłowskiego w Sopocie. Projektanci postawili tu na nowoczesną konstrukcję i najwyższej jakości materiały. Laboratoria to bardzo wymagające wnętrza, dlatego też ich twórcy sięgają po sprawdzone komponenty. Tym razem wykorzystano wykonany ze skalnej wełny mineralnej sufit podwieszany Rockfon® MediCare® Air. Zalety tego rozwiązania widoczne są gołym okiem. Powierzchnię płyt stanowi pomalowany na biało wodoodporny welon, co zapewnia estetyczny wygląd i gwarantuje łatwość czyszczenia. Tylna strona wykończona jest nieprzepuszczającą powietrze membraną. Krawędzie płyty są dodatkowo uszczelnione. To nie tylko rozwiązanie estetyczne, ale także praktyczne, ze względu na właściwości dźwiękochłonne (klasa A). Sufity MediCare Air spełniają rygorystyczne wymogi obiektów, w których niezbędna jest możliwość regulacji ciśnienia, w celu uniknięcia rozprzestrzeniania zakażeń. Dzięki wysoce skutecznej membranie znajdującej się z tyłu płyty, uszczelnionym krawędziom i klipsom MediCare Air zapewnia stopień szczelności, umożliwiając utrzymanie ciśnienia powietrza na określonym poziomie. Ponadto płyty są przebadane ze względu na odporność na mikroorganizmy (m.in. MARSA, Candida Albicans, Aspergillus Niger) i uzyskały klasę bakteriologiczną B5 i B10. Oznacza to, że spełniają wymagania dla obszarów bardzo wysokiego ryzyka, według definicji zawartej we francuskiej normie NF S 90-351 dla placówek służby zdrowia, a także rygorystyczne wymagania dotyczące czystości powietrza wg ISO.

W budynku zastosowano także sufity Rockfon® Hygienic Plus® łączące walory higieniczne, akustyczne oraz trwałość i łatwość czyszczenia. Biała powierzchnia zapewnia wysoki współczynnik odbicia światła, a specjalna farba, którą jest pokryta, zapobiega rozwojowi bakterii oraz umożliwia częste mycie.

Wymagający obiekt

Bardzo zaawansowany pod względem technologicznym budynek był niemałym wyzwaniem dla wykonawców. Instalacje wentylacji, klimatyzacji, ogrzewania i oświetlenia sterowane są komputerowo. Możliwość estetycznego wkomponowania osprzętu zapewniły płyty ze skalnej wełny mineralnej.  Na korytarzach i w salach seminaryjnych zastosowano sufity dźwiękochłonne Rockfon® Sonar® X, posiadające najwyższe parametry w zakresie pochłaniania dźwięku (klasa A) oraz estetyczny wygląd.
Inwestycja kosztowała około 60 mln zł, z czego ponad 58 mln pochodziło z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2007 – 2013. Władze uczelni podkreślają, że obiekt otwiera przed studentami nowe możliwości. Dołączenie kolejnego wydziału UG do kampusu w Gdańsku-Oliwie rozwinie ideę interdyscyplinarnych badań naukowych i procesu dydaktycznego. Nie do przecenienia jest możliwość wymiany doświadczeń między uczelniami i korzystania ze specjalistycznych laboratoriów.

[W przypadku publikacji zdjęć obiektu proszę o zamieszczenie dopisku Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Infrastruktura i Środowisko”, oraz załączonych logotypów.]

Więcej informacji na: www.rockfon.pl i na https://blueocean.prowly.com/releases/wnetrza