Trend dbania o swoje ciało, nie tylko o jego wygląd, ale także o dietę przyjął się w Polsce na dobre. Chętnie sięgamy po lokalne warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł. Wracamy także do tradycyjnych metod przechowywania żywności – takich jak kiszonki i przetwory – przekonuje Aleksandra Damentko, dietetyk Banków Żywności i koordynator akcji „Kulinarnie Mocni”.

Moda na zdrowie?

Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem. Coraz uważniej czytamy składy produktów i wybieramy żywność pozbawioną konserwantów i chemicznych ulepszaczy. Śmielej odchodzimy też od gotowych sklepowych produktów na rzecz domowych wyrobów. Samodzielnie pieczemy chleb, wyrabiamy makaron, a także próbujemy swoich sił
w przetworach robiąc np. domowe kiszonki. Są nie tylko smaczne, zdrowsze od tych, które znajdziemy w sklepach, ale i bardzo proste w wykonaniu. Do ich przygotowania wystarczą podstawowe warzywa, garść aromatycznych ziół i przypraw oraz odrobina czasu, by nabrały charakterystycznego kwaśnego smaku. Co ważne – znamy skład kiszonek i sami decydujemy o tym, co znajdzie się w słoiczku. Możemy regulować ilość cukru, soli, a także eksperymentować z przyprawami, by „podkręcać” ich smak.

Bardzo zdrowe kiszonki

Jesień i zima to czas, w którym szczególnie powinniśmy zadbać o naszą odporność. Nie jest to łatwe, gdyż asortyment dostępnych warzyw będących źródłem drogocennych witamin
i składników mineralnych, nie jest tak szeroki jak w okresie letnim. – Ważne jest, by w tym „trudnym” czasie, korzystać z produktów kiszonych. Przede wszystkim zawierają dużo witaminy C, ale są także bogatym źródłem witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie. Kiszone warzywa i owoce wpływają także korzystnie na naszą urodę, m.in. wzmacniając włosy i paznokcie oraz zawierają dużo magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Największą zaletą kiszonek (ogórków, kapusty) jest obecność w nich bakterii probiotycznych, wytwarzanych w sposób naturalny w procesie fermentacji. Są to bakterie kwasu mlekowego, które regulują florę bakteryjną  w jelitach, wspomagają trawienie i chronią przed chorobami. To właśnie one nadają charakterystyczny kwaśny smak. Co ważne – naturalnie ukiszone produkty nie tracą witamin i minerałów tak, jak to bywa w przypadku gotowania, czy smażenia. Korzystajmy zatem z sezonowych darów natury i przygotujmy zapasy na zimę, by stać się „Kulinarnie mocnym”. Odżywianie, zgodnie z porami roku to najlepszy sposób, aby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze i najsmaczniejsze na polskim rynku – właśnie takiego podejścia uczą edukatorzy z Banków Żywności, w ramach akcji „Kulinarnie mocni” pokazują, jak robić przetwory z sezonowych warzyw przy użyciu aromatycznych ziół i przyprawwyjaśnia Aleksandra Damentko, dietetyk Banków Żywności i koordynator akcji „Kulinarnie Mocni”.

Słoikowy zawrót głowy

To właśnie jesienią zaczyna się prawdziwe przetworowe szaleństwo. Wiele produktów,
z których można zrobić zapasy na zimę właśnie się pojawia i będzie przez najbliższy czas dostępnych w przystępnych cenach. Do robienia przetworów warto się zaopatrzyć w dużą ilość słoików oraz etykiet, aby wszystko dobrze opisać. Jesienne warzywa na pewno nie tylko pokonają przeziębienia, ale także umilą chłodne wieczory, gdy brakuje nam świeżych owoców i warzyw.

O programie „Kulinarnie Mocni”

To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających
z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego
i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności i  ideę włączania społecznego. Dzięki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej mogą cieszyć się pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrężając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania.

McCormick

McCormick & Company, Inc. globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez względu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć się przyprawami McCormick. Więcej informacji na stronie: www.mccormickcorporation.com.

 

O McCormick w Polsce
Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.

McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Żywności. W 2015 roku firma wraz z Bankami Żywności rozpoczęła realizację programu Kulinarnie mocni, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. McCormick Polska dwukrotnie został wyróżniony przez Federację Polskich Banków Żywności: nagrodą im. Jacka Kuronia jako „Darczyńca roku 2012” oraz w tym roku – jako długoletni partner Banków Żywności.

Banki Żywności

W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie nią najbardziej potrzebujących.

Banki Żywności najpierw pozyskują artykuły spożywcze poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych. Ponadto Banki Żywności prowadzą działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności.

Zapraszamy na www. kamis.pl/kulinarnie-mocni