Jabłka dają nam szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o ilość możliwych wariantów wykorzystania. Świetnie smakują potarte, zmiksowane, pokrojone, upieczone czy suszone. Nie wspominając już o świeżo wyciskanych sokach. Na bazie jabłek można również przygotować cydr, do którego dochodzi na skutek naturalnej fermentacji. Kusi owocowym smakiem oraz optymalnym nasyceniem dwutlenkiem węgla, dzięki czemu nie tylko pysznie smakuje, ale również gasi pragnienie, nie powodując uczucia pełności w żołądku – jak to jest w przypadku klasycznego piwa.  Co ciekawe, cydr może stanowić uzupełnienie wielu potraw, zarówno tych serwowanych na słodko, jak i na słono. Cydr znajdziesz praktycznie w każdym sklepie z alkoholami, np.: http://6win.pl/cat-pol-1214553922-Cydry.html. Poniżej przedstawiamy szczyptę inspiracji z wykorzystaniem tego jabłkowego trunku.

Cydrowy krem z jabłek

Składniki:
trzy duże jajka
¼ szklanki brązowego cukru
1 ½ szklanki mleka
pięć lasek cynamonu
trzy szklanki cydru

Przygotowanie

Na średnim ogniu podgrzewamy cukier oraz mleko, dbając o to, aby nie doszło do zagotowania. Następnie całość mieszamy z ubitymi wcześniej jajkami. Powstały krem mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Następnie przekładamy do żaroodpornych miseczek, każdą z nich dekorując laską cynamonu. Potem gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upływie wymaganego czasu, danie pozostawiamy pod przykryciem przez 5 minut. Całość przestudzamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, w międzyczasie przygotowując syrop na bazie cydru. W tym celu trunek gotujemy z laską cynamonu przez około kwadrans, pamiętając o tym, aby całość często mieszać. Tak powstałym syropem polewamy przygotowane wcześniej kremy.

Cydrowa kaczka z jabłkami i czerwoną kapustą – 4 porcje

Składniki:
jedno czerwone jabłko
50g masła
cztery filety z piersi kaczki
dwie łyżeczki brązowego cukru
jeden rozgnieciony ząbek czosnku
½ pokrojonej czerwonej kapusty
jedna szklanka cydru
½ szklanki bulionu mięsnego
½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka kminku

Przygotowanie

Na patelnię wkładamy połowę masła i wraz z cukrem i jabłkami karmelizujemy. Po zakończeniu całość przekładamy na talerzyk i zakrywamy folią aluminiową, aby jak najdłużej utrzymywało ciepło. Nie zmieniając patelni, smażymy piersi z kaczki otoczone solą i pieprzem, aż przybiorą złoty kolor. Następnie przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy czerwoną kapustę, smażąc ją z czosnkiem przez 2 minuty. Dodajemy cydr oraz bulion mięsny. Całość gotujemy przez 10 minut, aż kapusta będzie miękka, a powstały płyn odparuje. Na koniec dodajemy orzechy, kminek oraz szczypiorek. Skarmelizowane jabłka oraz kapustę układamy na talerzu, kładąc upieczoną kaczkę. Całość polewamy cydrowym trunkiem, który pozostał na patelni.