Wiosenny sezon na grillowanie możemy uznać za otwarty. Po deszczowej i niekoniecznie ciepłej majówce, pogoda nareszcie zaczęła nam sprzyjać. Czas więc wyciągnąć nasze zakurzone grille z garaży i piwnic, by móc cieszyć się spotkaniami na świeżym powietrzu w gronie znajomych, przy dobrej muzyce i pysznym jedzeniu. Nadchodzące ciepłe i długie czerwcowe wieczory są ku temu idealną okazją. Od czego zatem należy zacząć, aby w pełni wykorzystać ten czas?

Przygotowanie sprzętów po zimie

Do sezonu grillowania trzeba się należycie przygotować. Niezbędne będzie posprzątanie altan, ogródków, skoszenie trawy na działce czy wyjęcie schowanych krzeseł i stołów. Po kilku miesiącach nieużywania, także nasz grill będzie oczywiście wymagał wyczyszczenia i odświeżenia. Może się także zdarzyć, że nadchodzący sezon będziemy chcieli rozpocząć od zakupu nowego sprzętu. Wtedy do wyboru mamy oczywiście klasyczne grille węglowe, ale w sklepach dostępne są także elektryczne, gazowe czy murowane. Decyzję należy dostosować do swoich indywidualnych potrzeb, a pod uwagę warto wziąć cenę, dostępną przestrzeń do zagospodarowania, a także jego mobilność – jeśli najdzie nas ochota na spotkanie np. poza miastem.

W dniu samej imprezy warto zadbać o najmniejsze szczegóły. Istotne będzie więc odpowiednie ustawienie sprzętu (dobrze, by było to miejsce wolne od wiatru) oraz uzupełnienie asortymentu, bez którego grillowanie nie może zakończyć się sukcesem. Do tego konieczny będzie zakup węgla lub brykietu. Nie zapominajmy także o podpałce i aluminiowych tackach, na które możemy zdejmować gotowe szaszłyki i inne przekąski. Na docenienie zasługują też żaroodporne rękawice, dzięki którym nawet pospiesznie zdejmując potrawy z grilla, nie zrobimy sobie krzywdy. Popularne są także specjalne metalowe koszyki, które można zaczepić i grillować w nich potrawę (np. całą rybę). Pomocnym dodatkiem do naszego  urządzenia może się także okazać pokrywka – dzięki niej nie będzie koniecznie „podlewanie” jedzenia, a wyższa temperatura umożliwi przygotowanie większych kawałków jedzenia. Dobra organizacja to podstawa, a z takim asortymentem potrzeba już tylko muzyki, paczki znajomych i udana zabawa jest niemal gwarantowana.

Czy brak ogródka oznacza brak grilla? Absolutnie nie!

Jeśli nie dysponujemy ogródkiem lub działką, gdzie moglibyśmy urządzić mini przyjęcie – zawsze możemy zagospodarować miejsce na tarasie czy balkonie. Nie musimy nawet stawiać tam grilla. Wystarczy skorzystanie z możliwości, jakie dają wielofunkcyjne sprzęty AGD. Np. piekarnik marki Hotpoint posiada funkcję grill, która polega na obróbce termicznej potrawy za pomocą odkrytej grzałki znajdującej się w górnej części komory piekarnika. Jej zastosowanie jest polecane dla potraw wymagających wysokiej temperatury na powierzchni jak np. mięso (szaszłyki, kiełbaski itd.), do zapiekania warzyw, przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania mięsa zaleca się także stosownie blachy (z ok. 500ml wody) na ściekający tłuszcz. Co więcej, wygodę i komfort korzystania z urządzeń AGD może podnieść wkomponowanie ich w kuchenną zabudowę, co pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni – dodatkowa przestrzeń zwiększy swobodę przygotowywania przekąsek, która może się okazać bardzo przydatna, gdy w domu „kręci się” kilka dodatkowych osób.

Brzydka pogoda to już nie przeszkoda!

Zdarza się, że pogoda krzyżuje nam plany – spotkanie ze znajomymi jest już umówione, a tymczasem sobotnie popołudnie wita nas deszczem. Nie jest to jednak powód, żeby wszystko odwoływać. Z pomocą może przyjść nam np. kuchenka mikrofalowa, dzięki której możemy przygotować pyszną kolację w domu, bez konieczności rezygnowania z założenia, że ma to być grill. Większość z nas używa tego sprzętu głównie do podgrzewania potraw, a przecież mikrofalą można z powodzeniem zastąpić tradycyjnego, stacjonarnego grilla. Kuchenki mikrofalowe Hotpoint posiadają grilla kwarcowego oraz specjalną podstawkę drucianą w celu przybliżenia potrawy do elementu grzejnego. Dzięki funkcji Dynamic Crisp, która składa się z trzech elementów – systemu emisji Multiwaves (zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz komory kuchenki mikrofalowej), specjalnego talerza oraz grilla, możemy osiągnąć odpowiednią temperaturę w optymalnym czasie, a nasze dania pozostaną chrupkie i soczyste. Dodatkowo, kuchenka jest wzbogacona o funkcję, która świetnie się sprawdzi, gdy zajdzie potrzeba szybkiego rozmrożenia posiłku czy danego produktu. Technologia Dynamic Defrost sprawi, że poradzi sobie ona z rozmrożeniem 500 g mięsa jedynie w 7 min, zamiast 14 min w standardowym programie. To idealne rozwiązanie na wypadek, gdy stół zaczyna pustoszeć, a my chcielibyśmy podać naszym gościom jeszcze jakąś pyszną przekąskę. Dzięki temu po kilku minutach możemy rozpoczynać nasze grillowanie od nowa.

Teraz nie pozostaje nam już nic innego jak tylko znalezienie przepisów na popisowe dania, którymi będziemy mogli uraczyć naszych gości.

Powodzenia!