Lavazza to włoska palarnia kawy, która zajmuje się komponowaniem mieszanek od przełomu XIX i XX wieku. Nie dziwi zatem fakt, że na rynku znajduje się ogromna ilość produktów tej marki. Skąd tak duży asortyment i czym tak naprawdę różnią od siebie poszczególne mieszanki?

Jak każda dobra marka, Lavazza ma do zaoferowania kawę w dwóch postaciach – ziarnistej oraz mielonej, choć ta druga jest zaledwie ułamkiem pośród całego asortymentu. Tak zwanym „produktem premium” jest zdecydowanie kawa ziarnista Lavazza.

kawa ziarnista LavazzaPoszczególne mieszanki różnią się między sobą zawartością i proporcjami użytych ziaren. Podczas ich doboru znaczenie ma konkretny gatunek kawowca (arabika i robusta), a także samo miejsce uprawy i sposób zbioru. To właśnie dlatego ten sam gatunek ziaren smakuje inaczej u każdego producenta – ponieważ pochodzi z różnych miejsc na świecie. Ważny jest także sposób parzenia, który wydobywa z ziaren aromat i smak. Każda kawa ziarnista Lavazza posiada na opakowaniu sugerowany, najlepszy według palarni sposób jej przyrządzania. Ogólnie, wszystkie mieszanki Lavazza są odpowiednie do ekspresów ciśnieniowych. Niektóre z nich (Lavazza Tierra raz Qualita Oro) mogą być przygotowywane w ekspresach przelewowych, a nawet filiżance. Zmniejszy to wprawdzie nieco ich walory smakowe, jednak wciąż będą zadowalające. Mieszanki, które dają gęstą, aksamitną cremę są doskonałą bazą do przyrządzania napojów mlecznych, np. Latte Macchiato, Capuccino czy Caffe Latte.

Różnice w smaku są również wynikiem zastosowanych proporcji pomiędzy arabiką i robustą. Wszystko dlatego, że oba rodzaje posiadają własne cechy charakterystyczne. Różnice pomiędzy nimi rozpoczynają się już na etapie uprawy. Arabika jest bardziej wymagająca, potrzebuje dużo słońca i nie jest odporna na choroby. Jej uprawa związana jest z ciężką pracą i ciągłym doglądaniem. W smaku jest delikatna, często można w niej wyczuć dodatkowe aromaty owocowe, korzenne, czekoladowe, orzechowe. Arabika ma mniej kofeiny i nie posiada mocnej goryczki. To wszystko sprawia, że arabika jest uznawana za towar ekskluzywny. Robusta nie jest już tak wymagająca, jej krzewy są duże, silne, wytrzymałe. Znacznie lepiej radzi sobie z chorobami i nie potrzebuje tyle uwagi człowieka. Ziarna zawierają dwa razy więcej kofeiny od arabiki. Napar z robusty ma gorzki posmak, a jej dodatek wyostrza mieszankę i odpowiada za powstawanie charakterystycznej pianki. Chociaż arabika zajmuje aż 70 procent rynku, wciąż pozostaje towarem droższym od ziaren robusty.

Jakie mieszanki kaw Lavazzy znajdziemy w sklepach? Możecie sprawdzić np. tu: http://www.domkawy.pl/pol_m_Kawa-ziarnista_Lavazza-176.html.