Owładnięci otaczającymi promocjami staramy się kupić jak największą ilość produktów. Jeśli są to rzeczy nietrwałe, które szybko tracą swoją datę przydatności, najczęściej nie ma to większego sensu. Zamiast oszczędzać, marnujemy pieniądze i jedzenie, którego nie daliśmy radę zjeść. Są jednak produkty, w przypadku których warto zaopatrzyć się w większą ilość. Zyskujemy wtedy więcej czasu i pewność, że w najmniej spodziewanym momencie nie zabraknie nam najpotrzebniejszych artykułów. Unikniemy również kupowania w droższym, lokalnym sklepiku na ostatni moment. Podpowiadamy, jakie produkty warto kupować „na zapas”.

1.Makaron, kasza, ryż

Makaron, kasza, ryż, czyli baza, na podstawie której w łatwy i szybki sposób przygotujesz niejeden obiad. Produkty te mają spore terminy ważności, a odpowiednio przechowywane nadają się do zjedzenia nawet o wiele dłużej. Dlatego warto korzystać z ofert promocyjnych i zrobić większe zapasy.

2.Kawa i herbata

Czyli coś, co poza wodą praktycznie każdy pije codziennie. Z taką częstotliwością kawa i herbata zużywają się stosunkowo szybko, szczególnie w przypadku większej liczby domowników. Najlepiej robić zapasy produktów, które już znamy. W przypadku naszej ulubionej kawy, jeśli w sklepie jest promocja, możemy kupić więcej sztuk z gwarancją, że ją zużyjemy.

3.Przyprawy

Dla wielu z nas nie ma czegoś takiego jak limit posiadanych przypraw. Przyprawiamy praktycznie wszystko, urozmaicamy potrawy i szukamy nowych smaków. Jeśli jesteś jedną z tych osób, na pewno korzystasz z promocji jakie oferują sklepy. Jeśli będziemy je odpowiednio przechowywać, możemy używać ich nawet do dwóch lat po terminie. Dobrym pomysłem jest kupno świeżego koperku czy natki pietruszki- możemy je posiekać i zamrozić, ciesząc się smakiem przez cały rok.

4.Mąka i cukier

Jeśli w naszych domach zużywamy sporo mąki czy cukru, np. do ciast, naleśników, domowego chleba, dobrze jest mieć je zawsze w zanadrzu. Szczególnie mąka przy częstych wypiekach może szybko się zużywać. Jeśli sami nie używamy cukru, jakieś opakowanie na pewno przyda się dla gości.

5.Warzywa sezonowe

Warzywa, które tanio kupimy w sezonie możemy później zamrozić. Mamy wtedy możliwość korzystać z nich w każdej porze roku, przygotowując np. ulubione zupy.

6.Napoje

Napoje są artykułem spożywczym, który wyjątkowo szybko się kończy. Niezależnie od tego, czy preferujemy wodę, soki czy coś gazowanego, zawsze dobrze jest mieć coś pod ręką. Napoje w większej ilości opłaca się kupować w promocji, możemy zaoszczędzić trochę pieniędzy.

7. Wszelkie puszki

Jeśli nie stronimy od warzyw w puszcze, a z groszku czy ciecierzycy chętnie przyrządzimy szybki posiłek, dobrze mieć awaryjny zapas ulubionych konserw. Szczególnie zimą, warzywa w puszcze są dobrą alternatywą dla świeżych produktów.

8.Środki czystości i niektóre kosmetyki

Mydło, chemia czy papier toaletowy, są produktami codziennego użytku i najczęściej nie czujemy większej potrzeby zmiany używanych marek. Dlatego w przypadku takich podstawowych artykułów dobrze jest kupić na zapas i nie martwić się ewentualnym brakiem.

Najważniejsze, żeby robić zapasy z głową. Skupiajmy się przede wszystkim na artykułach trwałych. Kupowanie dużej ilości produktów, za którymi nie przepadamy też nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ważny jest również sposób przechowywania – wszystkie produkty sypkie powinny być w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Kupując na zapas, możemy zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy, ale wymaga to od nas odrobiny organizacji.