Lato to czas, w którym szczególnie zależy nam na smukłej sylwetce. To już ostatni dzwonek, aby osiągnąć wymarzony cel i zmienić nawyki żywieniowe. Na szczęście, z pomocą przychodzą producenci nowoczesnego wyposażenia kuchennego, które sprawi, że przestrzeganie diety będzie łatwiejsze niż kiedykolwiek.

Odchudzanie często kojarzy się z wyrzeczeniami, stresem i ogromnym wysiłkiem. Niektórzy decydują się na diety pudełkowe, jednak są one dość kosztowne, a co więcej – wiążą się z odgrzewaniem jedzenia w mikrofalówce, co nie pozostaje obojętne dla naszego organizmu. Najzdrowsze są świeżo przygotowywane posiłki, przyrządzane z lokalnych, sezonowych produktów. Aby ułatwić sobie ich przygotowywanie, warto przyjrzeć się innowacyjnym rozwiązaniom dostępnym na rynku.

Para buch!

Jeśli zamierzasz poddać jedzenie obróbce termicznej, wybierz gotowanie na parze. Ta metoda sprawia, że żywność zachowuje najwięcej substancji odżywczych. Przyrządzając potrawy w ten sposób, nie musimy dodawać do nich tłuszczów, jak w przypadku smażenia. Dzięki temu jemy mniej kalorycznie! Kolejną zaletą gotowania na parze jest to, że proces ten zachodzi dość szybko i pozwala na oszczędność czasu.

Komfort przede wszystkim

Świadomy sposób odżywiania to coraz ważniejsze zagadnienie w dzisiejszych czasach. Dlatego nowatorskie rozwiązania, sprzyjające zdrowej kuchni zyskują na znaczeniu. Przykładem mogą być propozycje z serii Steamer System Plus od marki Blanco. Kolekcja innowacyjnych zlewozmywaków i komór została wyposażona tu w system uniwersalnych, perforowanych naczyń przeznaczonych do gotowania na parze, dostosowanych do najbardziej popularnych modeli piekarników parowych. Przemyślana forma umożliwia optymalne wykorzystanie przestrzeni oraz pełen komfort pracy podczas przygotowania dietetycznych dań. Obszerne komory wyposażono w funkcjonalną listwę służącą jako podparcie do stalowych pojemników GN oraz przestronny ociekacz umożliwiający dogodne odstawienie gorących naczyń prosto z piekarnika. Wśród propozycji znajdziemy modele umożliwiające wygodne mycie lub namoczenie pojemników oraz blach nawet w rozmiarach XL. Wszystkie zestawy można uzupełnić jesionową deską, którą płynnie przesuniemy przez całą długość zlewozmywaka, co ułatwi np. szybkie umieszczenie pokrojonych produktów bezpośrednio w pojemniku zawieszonym niżej w komorze. Dzięki taki rozwiązaniom nowoczesna strefa zmywania znacznie poszerza swą dotychczasową funkcjonalność, stając się ważnym ogniwem podczas obróbki żywności, a także istotnym uzupełnieniem piekarników parowych.

Technologia przyjazna zdrowiu

Nowe rozwiązania technologiczne są bardzo cennym sojusznikiem w walce ze zbędnymi kilogramami. Innowacyjne piekarniki dostępne na rynku, jak te z oferty Küppersbusch  wyposażono w funkcje, dzięki którym przygotowywanie lekkostrawnych, zdrowych posiłków i staje się znacznie łatwiejsze. Na uwagę zasługuje między innymi elektroniczny system parowy oraz program zintegrowany z termoobiegiem. Para wytwarzana jest tu poza główną komorą piekarnika, w zewnętrznym generatorze, dzięki czemu odpowiedni klimat do przygotowania potraw powstaje w ciągu zaledwie kilku sekund! Unikalna technologia czujników umożliwia precyzyjne dostosowanie i utrzymanie temperatury pary w zakresie od 300°C do 1000°C. Dzięki czemu zarówno duszona ryba, jak i delikatny Crème Caramel udadzą się bez wysiłku!

Więcej kuchennych inspiracji na: www.comitor.pl