Wielu z nas z wielkim zniecierpliwieniem czeka na śnieżno-lodowe atrakcje. Warto pamiętać, że mimo przyjemnych skojarzeń, tych dwóch „stanów skupienia”, czasami powinniśmy się wystrzegać – zwłaszcza w naszych lodówkach. Jak poradzić sobie ze sprzętem, który emanuje nadmiernym chłodem nawet poza okresem zimowym?

Lodowa profilaktyka

Lodówka to jedyne urządzenie w gospodarstwie domowym pracujące nieprzerwanie przez 365 dni w roku. Jak więc korzystać z tego sprzętu, aby maksymalnie przedłużyć żywotność jego działania? Pomocne będzie posłużenie się oczywistościami, o których zdarza nam się zapominać – zwłaszcza w trakcie szybkiego wykonywania innych, codziennych czynności. Pamiętajmy, by nie zostawiać otwartych drzwiczek zbyt długo. Lodówka utrzymuje w swoim wnętrzu określoną temperaturę, a jeśli pozwolimy na nadmierny dostęp powietrza z zewnątrz, zaburzamy ten system i narażamy naszą chłodziarkę na wahania temperatur. W efekcie może to prowadzić do gromadzenia się w jej wnętrzu lodu. Warto też zminimalizować częstotliwość otwierania drzwiczek. Z pomocą przychodzą tu rekomendacje producentów informujące, gdzie powinniśmy przechowywać określone artykuły spożywcze. Oprócz osiągnięcia najlepszych warunków termicznych, takie sugestie pozwalają nam odstawiać produkty na stałe miejsca, a wycieczka do lodówki nie wiąże się wtedy z czasochłonnymi poszukiwaniami.

Sama temperatura też jest bardzo istotna. Często wydaje nam się, że „czym zimniej, tym lepiej”. Należy jednak pamiętać, że idealna temperatura w lodówce to około 3-4°C, a w zamrażalniku około -18°C (ten poziom skutecznie blokuje rozwój bakterii). Ustawianie powyższych wartości niżej, nie dość że przysporzy nam dodatkowych kosztów (uzyskanie niższych temperatur wymaga poboru większej ilości energii), to również zwiększa ryzyko zamarzania wnętrza naszego AGD.

Rozmrażamy

Jeśli mimo wszystko musimy zmierzyć się z problemem „obrośniętej” lodem lodówki, jej odmrożenie należy podzielić na kilka etapów:

  1. Odłączamy lodówkę od źródła zasilania.
  2. Wyjmujemy wszystkie produkty i odkładamy je w chłodnym miejscu. Jeśli rozmrażamy sprzęt w okresie zimowym, świetnie sprawdzi się do tego balkon lub ogródek, gdzie naturalna temperatura schłodzi nasze produkty.
  3. Wyciągamy wszystkie półki i szuflady, których konstrukcja na to pozwala. Jeśli niektóre wyjmowane części lodówki przymarzły do wnętrza, lepiej je zostawić na swoim miejscu. Siłowanie się z nimi może poskutkować uszkodzeniem tychże elementów.
  4. Jedna z najważniejszych czynności – zabezpieczamy podłogę i dolne części lodówki przed wodą. Żadne z elektronicznych części nie mogą mieć z nią kontaktu. Najlepiej zrobić to, umieszczając na podłodze ściereczki lub stare gazety i systematycznie je wymieniać, gdy zbyt mocno nasiąkną wodą.
  5. Gdy pozbędziemy się już szronu z naszej lodówki (po rozmrożeniu), możemy przystąpić do mycia lodówki. Możemy wykorzystać do tego specjalistyczne środki czystości (np. profesjonalne i bezpieczne produkty do czyszczenia marki „WPRO”, rekomendowane przez markę Hotpoint), jak i domowe sposoby – wystarczy już roztwór wody z płynem do mycia naczyń. Po dokładnym osuszeniu, możemy przywrócić półki i szuflady na swoje miejsca oraz włączyć lodówkę.

Czy to konieczne?

Pozostawienie lodówki nierozmrożonej może skutkować jej uszkodzeniem, a także obniżeniem jakości przechowywanego w niej jedzenia. Jednak problem rozmrażania może być nam daleki, jeśli wybierzemy lodówkę z systemem „No Frost”. To technologia, która uniemożliwia gromadzenie się wewnątrz chłodziarki szronu, a w efekcie skutecznie rozwiązuje problem „zamarzania” wnętrza. Przykładem takiego sprzętu jest model Day1 marki Hotpoint – chłodziarko-zamrażarka XH8T4ZXOJZV. Urządzenie wyposażone zostało w technologię „Total No Frost”, co znaczy że zarówno chłodziarka, jak i zamrażarka są objęte systemem antyszronowym. Ponadto, warto pomyśleć o dodatkowych możliwościach naszego sprzętu AGD. Gwarancję zachowania świeżości zapewni system „Aktywny Tlen 2.0” („Active Oxygen”). Ma za zadanie naśladować sposób, w jaki wytwarzane jest świeże powietrze w naturze w czasie burzy. Uwalnia cząsteczki ozonu, a te oczyszczają powietrze wewnątrz chłodziarki. To innowacyjne rozwiązanie automatycznie wytwarza optymalną ilość ozonu, który zapobiega rozwojowi bakterii do 90% oraz redukuje nieprzyjemne zapachy do 70%. Active Oxygen nie wymaga uzupełniania, wymiany, czy czyszczenia, a zużycie energii przy włączonej funkcji wzrasta zaledwie o 1W/h.

Ponadto, lodówka Day1 marki Hotpoint wyposażona jest w „Aktywny Filtr Świeżości” – to specjalny filtr umieszczony w separatorze szuflady na owoce i warzywa, który absorbuje jakiekolwiek ślady etylenu wewnątrz przedziału, zapewniając długotrwałą świeżość produktów wrażliwych na jego działanie, takich jak warzywa.

Jeśli przez pryzmat jakości przechowywanego w lodówce jedzenia myślimy o wymianie sprzętu na nowy – bezszronową lodówkę, warto „połączyć siły” i wybrać wśród oferowanych przez producentów modeli taki, który wyposażony w dodatkowe funkcje zadba o nasze pożywienie w kompleksowy sposób.