Każda dobra pani domu dba, aby podczas uroczystych przyjęć w odpowiedni i elegancki sposób przygotować stół do posiłku. Miłe dla oka, stosowne dekoracje, w prawidłowy sposób ułożone sztućce i gustowna zastawa stołowa zrobią na gościach odpowiednie wrażenie i wzbudzą podziw dla gospodyni. Podczas nakrywania do stołu należy pamiętać o kilku rzeczach.

Obrus

Obrus powinien być przede wszystkim czysty i porządnie odprasowany. Jego końce powinny zwisać z każdej strony stołu na tę samą długoś, najlepiej ok. 20 cm. Kolor obrusa jest dowolny, powinien być jednak dostosowany do reszty dekoracji i zastawy znajdującej się na stole. Jeśli zastawa jest gładka, śmiało można dobrać bardziej wzorzysty i kolorowy obrus, jeśli jest jednak ona w desenie – obrus powinien pozostać gładki, o stonowanym kolorze. Warto pamiętać o umiarze, aby stół nie był nadto pstrokaty.

Serwetki

Serwetki są niezbędnym elementem, zarówno ze strony higienicznej, jak i dekoracyjnej. Sklepy oferują szeroki wybór papierowych serwetek, można więc dobrać odpowiedni do sytuacji i dekoracji kolor czy wzór. Na bardziej uroczyste spotkania warto zainwestować w serwetki płócienne. Serwetki układa się po lewej stronie talerza, a po zjedzeniu posiłku odkłada się je na prawą stronę. Zarówno w odpowiednich książkach poświęconych savoir-vivre, jak i w sieci można znaleźć sposoby na oryginalne propozycje składania serwetek. 

Zastawa oraz sztućce

Elegancka zastawa stołowa znajduje się niemalże w każdym domu – jeśli używana jest wyłącznie na święta i specjalne okazje warto wypolerować ją ściereczką. Jeśli nie posiadasz zastawy, możesz wybrać którąś z dostępnych tutaj. Talerze głębokie zawsze stawiane są na płytkich. Podczas układania sztućców kierujemy się przede wszystkim ich funkcjonalnością- według kolejności użycia, od zewnątrz sztućce do pierwszego dania, a od wewnątrz do ostatniego. W razie wątpliwości, jak prawidłowo ułożyć sztućce do wszystkich dań, można skorzystać z porad z książek bądź internetu.

Na koniec warto pamiętać o dekoracjach. Powinny być dostosowane do okazji oraz obrusa i zastawy stołowej. Dekoracje takie jak świece czy kwiaty nie powinny być zbyt wysokie, aby nie zasłaniać gości.