Wybór odpowiedniego okapu kuchennego nie jest czynnością nad wyraz skomplikowaną, jednak pamiętać należy o kilku ważnych czynnikach. Większość osób decydujących się na zmianę sprzętu kuchennego kieruje się głównie ceną, która nie zawsze idzie w parze z jakością. Jak zatem wybrać okap kuchenny, który będzie zarówno wydajny, jak i cichy? 


Większość osób pytanych o najważniejszy sprzęt w swojej kuchni wskazuje na kuchenkę lub lodówkę, tymczasem okap kuchenny to nieoceniona pomoc w kuchni. Okap pochłania nie tylko nieprzyjemne zapachy, lecz również tłuszcz, który w niekontrolowanych warunkach osiada na wszystkich przedmiotach w pobliżu kuchenki. Zastosowanie dobrej jakości okapu kuchennego sprawia, że ściany i meble nie brudzą się tak szybko, a nasz dom i nasze rzeczy są wolne od kuchennej woni. Podczas wyboru okapu należy wziąć pod uwagę nie tylko stylistykę danej kuchni, lecz również jej powierzchnię oraz możliwość podłączenia okapu do wentylacji.

jak_wybrać_okp_kuchenny_globalo_argentelo
Globalo Argentelo 80.1 White Max

Wydajność okapu to parametr określający ilość powietrza, które urządzenie jest w stanie oczyścić w konkretnym czasie. Mało wydajny okap nie przefiltruje odpowiednio powietrza i nie poradzi sobie w dużej kuchni. Mechanizm ten działa również w drugą stronę. Jeżeli okap pracuje na zbyt wysokim biegu, a my dodatkowo nie dostarczamy mu świeżego powietrza z zewnątrz, to może dochodzić do nieprawidłowego spalania gazu z kuchenki i powstawania groźnego czadu. Niezwykle istotne jest zatem wietrznie mieszkania podczas gotowania i pracy okapu.

Przyjmuje się, że okap kuchenny powinien przefiltrowywać powietrze w kuchni od 6 do 12 razy w ciągu godziny – wydajność okapu podaje się w metrach sześciennych na godzinę. Wydajność okapu ma bezpośredni związek z kubaturą kuchni. Aby obliczyć powierzchnię naszej kuchni należy przemnożyć ze sobą powierzchnię i wysokość kuchni, a otrzymany wynik pomnożyć razy 6 (wydajność minimalna) i razy 12 (wydajność maksymalna).

Przykłady obliczania wydajności na różnych biegach okapu:

Przykład I: Kuchnia zamknięta (12 m2 pow. x 2,5 m wys. = 30 m3 kubatury kuchni)

  • Wydajność okapu na minimalnym biegu powinna wynosić: 180 m3/h (mnożymy x 6)
  • Wydajność okapu na średnim biegu powinna wynosić: 270 m3/h (mnożymy x 9)
  • Wydajność okapu na maksymalnym biegu powinna wynosić: 360 m3/h (mnożymy x 12)

Przykład II: Kuchnia otwarta na salon lub jadalnię (24 m2 pow. x 2,5 m wys.= 60 m3 kubatury kuchni)

  • Wydajność okapu na minimalnym biegu powinna wynosić: 360 m3/h (mnożymy x 6)
  • Wydajność okapu na średnim biegu powinna wynosić: 540 m3/h (mnożymy x 9)
  • Wydajność okapu na maksymalnym biegu okap powinna wynosić: 720 m3/h (mnożymy x 12).

Specjaliści zalecają zakup okapu, którego głośność nie przekracza 56 dB na średnim biegu pracy silnika, z uwzględnieniem wspomnianej wcześniej wydajność. Zapraszamy do zapoznania się z TOP 10 okapami kuchennymi skośnymi, dostępnymi na Okapykuchenne.pl.