Kwiecień 2016 – Aby zaznaczyć wprowadzenie na rynek nowej serii kuchennych urządzeń do zabudowy, Hotpoint opublikował wyniki badania, analizującego rolę, jaką odgrywa gotowanie w XXI wieku: „Ankieta poszukiwania smaku Hotpoint 2016”. Pokazuje ono, że przygotowywanie posiłków coraz silniej wiąże się z poszukiwaniem przyjemności.  W ankiecie wzięło udział 3 tysiące gotujących osób z Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Turcji i Rosji.[1] Okazało się, że poza tradycyjną rolą – zapewnienia rodzinie pożywienia, przygotowywanie posiłków jest postrzegane jako forma wyrażania siebie i sposób spędzania wolnego czasu oraz naturalnie wiąże się z przyjemnością. Coraz częściej gotowanie staje się przygodą, która wykracza poza przestrzeń kuchenną. Ma to związek z szukaniem nowych inspiracji i przepisów czy kupowaniem składników. Silnie zaznacza się także dbałość o prowadzenie zdrowszego stylu życia.

– Nasze upodobania kulinarne i to, jakich wyborów dokonujemy w tym zakresie wiele o nas mówią – definiują nastawienie do życia, styl czy nasze wartości – mówi Massimiliano Fugini, Head of Hotpoint Brand at Whirlpool EMEA. – Poprzez nowe badanie widzimy, że to, jakie lubimy jedzenie, odzwierciedla, kim jesteśmy, pokazuje nasz szacunek do otoczenia, uznanie dla tradycji, to, czego oczekujemy od najbliższych i jaką rolę w naszym życiu odgrywa przyjemność. Mimo że żyjemy coraz szybciej, wciąż znajdujemy czas na to, by cieszyć się jedzeniem. W Hotpoint zawsze postrzegaliśmy technologię i innowację jako kluczowe elementy, wspierające rodzinne wartości, ale również dające ludziom możliwości poprawienia standardu własnego życia. Odpowiedzią na potrzeby i pragnienia naszych klientów, które potwierdziły się m.in. dzięki przeprowadzonej ankiecie,  jest nasz pierwszy zestaw urządzeń do zabudowy. Dając klientom udoskonalone funkcje, precyzyjną kontrolę i dużą elastyczność użytkowania, pomagamy im wyzwolić kreatywność i dostosować kuchenne sprzęty do indywidualnych wymagań.

Gotowanie dla innych, gotowanie dla siebie

40 procent osób biorących udział w ankiecie m.in. poprzez gotowanie okazuje troskę o najbliższych i przyjaciół. Jednocześnie, co zaskakujące, blisko jedna trzecia badanych stwierdziła, że przyrządzając posiłki, mogą wyrażać siebie. Następuje to na różne sposoby: poprzez udoskonalanie potraw wedle własnego uznania, eksperymentowanie z nowymi składnikami, przepisami czy metodami gotowania, wygospodarowanie większej ilości czasu na przygotowywanie posiłków lub wykorzystanie najróżniejszych funkcji urządzeń. Swoją osobowość w kuchni wyraża 37 procent badanych Włochów, 43 procent Turków i zaledwie 21 procent Brytyjczyków. Dla jednej czwartej Włochów i jednej piątej pozostałych respondentów gotowanie jest hobby i formą spędzania wolnego czasu.

Takie podejście stopniowo zaczyna brać górę nad bardziej elementarnymi aspektami jedzenia. Tylko 11 procent Włochów i 18 procent Francuzów traktuje spożywanie posiłków jako konieczność. Dane w tym względzie różnią się nieco silniej w Wielkiej Brytanii i Rosji. Jedna trzecia mieszkańców UK i 46 procent Rosjan postrzega gotowanie jako obowiązek.

W poszukiwaniu większych przyjemności

Opisując swoje nawyki związane z gotowaniem, badani dzielili się na dwie grupy. W pierwszej znaleźli się poszukujący przyjemności (23 procent), którzy twierdzą, że zarówno przyrządzanie posiłków, jak i ich spożywanie wiąże się z satysfakcją. Druga grupa to tradycjonaliści (22 procent), dla których gotowanie to czynność pragmatyczna. Ci ostatni rzadziej decydują się na eksperymenty w kuchni, znacznie chętniej natomiast wracają do tych samych przepisów i przygotowują dania, które lubi cała rodzina. Poszukującym przyjemności gotowanie sprawia dużą satysfakcję z różnych powodów: daje możliwość wyrażania siebie, jest rodzajem troski o innych, pozwala cieszyć się smacznym, zdrowym jedzeniem. Ich nastawienie do przygotowywania posiłków znajduje odzwierciedlenie w tym, jakie sprzęty kuchenne wybierają do swoich domów. Preferują takie, których funkcje pozwolą im wykorzystać kreatywność i ułatwią przyrządzanie dań. Tradycjonaliści natomiast cenią urządzenia, które dają im poczucie pełnej kontroli nad przygotowywaniem ulubionych posiłków.

W zależności od kraju, w którym przeprowadzano badanie, dały się wyodrębnić różnice. Włosi są nastawieni przede wszystkim na poszukiwanie przyjemności w kuchni, podczas gdy Francuzi polegają na sprawdzonych, tradycyjnych przepisach i są mocno przywiązani do regionalnej kuchni.

Trzecią grupą, która wyraźnie zaznaczyła się w wykonanej przez Hotpoint ankiecie, była ta, która postrzega gotowanie jako formę dbania o własne zdrowie. Dla 15 procent respondentów z różnych krajów przygotowywanie posiłków wiąże się z prowadzeniem zdrowego stylu życia. Starają się ograniczać spożycie mięsa oraz ważne jest dla nich, by produkty zachowały maksimum swoich wartości odżywczych po zakończeniu procesu gotowania.

 

CO JEST NAJPRZYJEMNIEJSZE W PROCESIE GOTOWANIA?

Główną przyjemnością podczas przygotowywania posiłków jest dzielenie tego doświadczenia z rodziną. Tak odpowiadają zwłaszcza mieszkańcy Turcji i Włoch. We Francji i Wielkiej Brytani respondenci traktują często gotowanie jako chwili „Zen”. Jednej czwartej Rosjan przyjemność sprawia natomiast pomoc, jaką oferują współczesne urządzenia kuchenne.

36 procent respondentów przyznało, że gotowanie daje im satysfakcję ze względu na fakt, że dzielą to doświadczenie z rodziną. Dla 38 procent badanych przygotowywanie posiłków wykracza natomiast poza tę tradycyjną rolę. Chętnie eksperymentują z nowymi daniami, produktami, szukają wciąż innych przepisów. Ale tu jedna czwarta napotyka pewne bariery. Część osób stwierdziła, że chciałaby mieć wyobraźnię, która pozwoli jej bardziej zróżnicować menu. Dla wielu idealną sytuacją byłoby mieć pomoc w kuchni albo kogoś, kto przyczyni się do udoskonalenia ich kulinarnych umiejętności. Ważnym aspektem dla tej grupy była również wygoda. Respondenci utyskiwali na konieczność żmudnego sprzątania po przygotowywaniu posiłków. Aż 24 procent przyznało, że eksperymentowałoby chętniej w kuchni, gdyby później nie musiało poświęcać czasu na tę niepopularną czynność.

Przyjemność przygotowania

Biorący udział w ankiecie Hotpoint mieli również wskazać, które aspekty przyrządzania posiłków uważają za najprzyjemniejsze. 38 procent stwierdziło, że są to etapy przed przystąpieniem do faktycznego gotowania: wertowanie przepisów kulinarnych, kupowanie składników, wybieranie odpowiedniego wina. Drugim co do popularności lubianym etapem (dla 23 procent) było krojenie, siekanie i miksowanie składników. Co ciekawe, tylko 15 procent badanych uznała, że ich ulubioną częścią przygotowywania posiłków jest samo gotowanie. Ci mówili o określonych technikach, właściwej temperaturze i odpowiednim ustawieniu czasu. Powyższe dane pokazują, że być może właśnie na tym etapie przyrządzania dań ludzie chcieliby mieć większą pomoc.

Badanie dało również bardzo ciekawy obraz nastawienia do gotowania w różnych kulturach. W Turcji najbardziej popularną częścią przygotowywania posiłków jest ich serwowanie. Mieszkańcy tego kraju przykładają dużą wagę do sposobu podania, starannie dekorują talerz, nakrywają stół itp. 42 procent Turków wiąże jedzenie z rodziną i przyjaciółmi.

Czego dziś wymagamy od urządzeń kuchennych?

Badanie przeprowadzone przez Hotpoint pokazało, jakie oczekiwania mają konsumenci względem sprzętów kuchennych. Najważniejszą cechą okazała się tu wytrzymałość i trwałość. Taką odpowiedź podało 70 procent respondentów. Efektywność wymieniano na drugim miejscu (66 procent). Ponad jedna trzecia badanych oczekiwała niezawodności, gwarantującej stałe rezultaty. 26 procent ceniło urządzenia, nad którymi podczas użytkowania będzie mogło sprawować pełną kontrolę. Dla tylu samo było ważne, by w trakcie gotowania żywność nie traciła swoich wartości odżywczych.

Blisko jedna piąta badanych podkreślała, że urządzenia, których używają do gotowania, powinny być na tyle elastyczne, by umożliwić eksperymentowanie w kuchni. Szeroki wybór funkcji może natomiast pozwolić na uzyskanie większej przyjemności z gotowania.

Styl spełnia oczekiwania – nowa kolekcja urządzeń do zabudowy Hotpoint

Linia urządzeń do zabudowy Hotpoint została całkowicie dostosowana do współczesnego stylu życia. Zharmonizowana seria urządzeń składa się z piekarników, piekarników parowych, kuchenek mikrofalowych z funkcją piekarnika, płyt indukcyjnych i gazowych, ekspresu do kawy, lodówek, zamrażarek i zmywarek.

– Nasza nowa linia urządzeń do zabudowy oferuje różnorodność, funkcjonalność i znakomite działanie, a więc cechy, których wymagają współcześni użytkownicy – mówi  Massimiliano Fugini, Head of Hotpoint Brand at Whirlpool EMEA. – Nasza filozofia stylu również odpowiada pragnieniu czerpania większej przyjemności z gotowania. Wszystkie sprzęty charakteryzuje nie tylko elegancki wygląd. Są one również niezwykle przyjemne w użytkowaniu, godne zaufania i przynoszą wspaniałe rezultaty, oferując jednocześnie szereg możliwości. Przykładem może być funkcja Multirecipes w nowych piekarnikach, która automatyzuje proces gotowania i jest niezwykle pomocna w kuchni.

Nowe urządzenia Hotpoint, oferujące jeszcze większą funkcjonalność i niezawodne działanie, cechuje oryginalny styl, który będzie znakomitym dopełnieniem najbardziej stylowej kuchni.

[1] Ankieta poszukiwania smaku Hotpoint 2016: badanie przeprowadzone w styczniu i w lutym 2016 roku. Reprezentacyjna grupa 3000 osób z Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii i Turcji została przepytana przez People/Hotpoint z wykorzystaniem narzędzi internetowych (Computer Aided Web Interviewing)