Duża ilość przyrządzanych potraw, świąteczne wypieki, obfite zapasy w lodówce – w ferworze przedwielkanocnych przygotowań niekiedy może być trudno dopilnować, by wszystko się udało i jednocześnie zapanować nad porządkiem w kuchni. Jak się jednak okazuje, wystarczy wypróbować kilka prostych, sprawdzonych sposobów. Jakich? Podpowiadają eksperci z firmy Whirlpool.

ZMYWARKA

Aby utrzymać ją w doskonałej kondycji, warto co najmniej raz w miesiącu uruchomić program samooczyszczenia. Jeśli nasze urządzenie takiego nie posiada, wówczas wkładamy do środka specjalny środek do czyszczenia zmywarek i włączamy program na którym jest najwyższa temperatura mycia – zmywarka musi być pusta. Gdy chcemy skorzystać z typowo domowego sposobu, użyjmy w tym celu rozcieńczonego octu winnego (w proporcji 1:1 z wodą), lub 2 łyżek sody oczyszczonej – skutecznie usuną zalegające zabrudzenia, nie pozostawiając przy tym intensywnego zapachu. Nie zapomnijmy również o wyjęciu filtrów i umyciu ich pod bieżącą wodą. Regularne korzystanie ze specjalnej soli do zmywarek i nabłyszczacza sprawi, że naczynia i sztućce, które ułożymy na wielkanocnym stole, będą czyste i lśniące, a także zagwarantuje, że nasza zmywarka pozostanie w dobrej kondycji.

PŁYTA INDUKCYJNA

W przypadku płyt indukcyjnych nic nie przysłuży się bardziej niż dbanie o nie regularnie. Jeśli wykipi nam woda, warto wyłączyć moc na danym polu, odczekać, aż nieco ostygnie i przetrzeć powierzchnię ściereczką nasączoną ciepłą wodą lub płynem do naczyń. Jeśli nie zrobimy tego od razu, gdy coś nam wykipi, „zapieczone” resztki jedzenia będzie bardzo trudno usunąć. W takich sytuacjach warto sięgnąć po specjalny środek marki Wpro do czyszczenia płyt, który działa skutecznie, a jednocześnie jest przystosowany do delikatnych powierzchni. Dzięki niemu usuniemy zabrudzenia bez obawy o porysowanie lub odbarwienie płyty.

PIEKARNIK

Czyszcząc piekarnik, nigdy nie stosujmy gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków, bo mogą uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach. Sprawdzonym domowym sposobem na szybkie pozbycie się uporczywych zabrudzeń z piekarnika jest włożenie do środka naczynia wypełnionego około 0,5 l wody. Następnie ustawiamy temperaturę 100°C i włączamy na około 10 minut program pieczenia konwekcyjnego „góra-dół”. Woda wyparuje, co sprawi, że z łatwością usuniemy przyschnięte wcześniej resztki jedzenia i tłuszcz. Wystarczy użyć w tym celu ściereczki z mikrofibry nasączonej ciepłą wodą, ewentualnie z odrobiną płynu do naczyń. Choć opisany wyżej sposób sprawdza się świetnie, w wielu nowoczesnych piekarnikach nie musimy z niego korzystać, bo są one wyposażone w funkcję autoczyszczenia. W zależności od posiadanego modelu, możemy włączyć pirolizę, katalizę albo wyczyścić urządzenie metodą parową SmartClean. Ta ostatnia dostępna jest wyłącznie w piekarnikach marki Whirlpool.

KUCHENKA MIKROFALOWA

Fakt, że mikrofalówkę często traktujemy jako niezbędną pomoc w szybkim i prostym przygotowaniu obiadu czy kolacji wiąże się nierzadko z tym, że zapominamy o jej regularnym czyszczeniu. Tu, podobnie jak w przypadku piekarnika, dobrze się sprawdzi woda z cytryną. Wystarczy napełnić nią szklankę do połowy i włożyć do urządzenia, a następnie ustawić maksymalną moc grzania na 2-3 minuty. Resztki jedzenia zmiękną tak, że bez trudu usuniemy je ściereczką. Jeśli do wody dodamy sok z cytryny, zniwelujemy utrzymujący się w środku zapach, np. po przygotowywanym wcześniej popcornie.

CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKA

Dzisiejsze modele lodówek w większości przypadków nie wymagają rozmrażania. – Mimo to raz w roku warto je wyłączyć, chociażby po to, żeby gruntowanie umyć wnętrze. Podczas codziennego użytkowania, do środka, oprócz jedzenia, dostaje się wiele bakterii i drobnoustrojów niewidocznych gołym okiem, ale szkodliwych dla naszego pożywienia, powodujących jego psucie – mówi Magdalena Olejniczak, specjalista ds. szkoleń w firmie Whirlpool. – Dobrą okazją do takiego porządnego wyczyszczenia chłodziarki może być właśnie okres przed Wielkanocą, zanim uzupełnimy świąteczne zapasy. Warto przetrzeć każdą z pustych półek ściereczką nasączoną ciepłą wodą lub użyć specjalnego środka Wpro, który wyczyści, odświeży, ale nie zaszkodzi. W utrzymaniu przyjemnego zapachu w środku pomoże przekrojona na pół cytryna lub otwarte opakowanie sody oczyszczonej.

Przed świętami Wielkanocnymi zależy nam na tym, by na stole nie tylko znalazły się pyszne potrawy, ale również, aby miło spędzić czas i nie napracować się ponad siły, doprowadzając dom czy mieszkanie do porządku. Taki cel pomogą nam na pewno osiągnąć opisane wyżej metody dbania o kuchenne sprzęty. Poza domowymi sposobami, doskonale sprawdzi się również szeroka gama środków czyszczących marki Wpro, dostosowana do poszczególnych typów urządzeń.