Za oknem brzydko i coraz więcej mam z niepokojem spogląda na swoje maluchy zastanawiając się, czy nie złapią za chwilę kolejnej infekcji. Aby temu zapobiec, warto zadbać nie tylko o  odpowiedni strój, ale także o… dietę!

Właściwa dieta jest warunkiem prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego maluszka. Korzyści z  uważnego komponowania małych jadłospisów jest jednak zdecydowanie więcej – to, co dziecko je może wpływać m.in. na jego odporność! Może być to wiedza szczególnie przydatna dla rodziców teraz, gdy na każdym kroku spotykamy mniej lub bardziej przeziębionych ludzi.

Walka z bakteriami i wirusami, które wciąż krążą wokół maluszka, to dla jego nie w pełni jeszcze dojrzałego organizmu bardzo duży wysiłek. Aby dziecko mogło tę batalię wygrać, potrzebuje odpowiedniej dawki energii i składników odżywczych, które umożliwią optymalne funkcjonowanie jego układu odpornościowego.

Mleko mamy zawiera wszystkie potrzebne niemowlęciu do wzrostu składniki. Obecny jest w nim także szereg substancji stymulujących pracę układu odpornościowego – lizozym, laktoperoksydaza, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, nukleotydy, immunoglobuliny, cytokiny czy glikany, a  nawet gotowe komórki odpornościowe – limfocyty. Maluszki karmione naturalnie otrzymują więc z  pokarmem nie tylko energię czy białko, ale także solidną porcję czynników chroniących je przed infekcjami.

Mleko mamy wyposaża malucha w najlepszy oręż przeciwko nieproszonym drobnoustrojom, jeśli jednak dziecko nie jest karmione piersią, także możliwe jest modulowanie pracy jego układu odpornościowego. W mlekach modyfikowanych również obecne są bowiem składniki, które mogą korzystnie wpływać na jego odporność. U dzieci, w których diecie obecne są już pokarmy stałe, kluczowe znaczenie ma zaś słowo „urozmaicenie”. Tylko uwzględniając w jadłospisie maluszka przedstawicieli wszystkich grup produktów spożywczych, można dostarczyć mu składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i  proporcjach. W zależności od etapu rozszerzania diety, warto na talerzu dziecka uwzględniać nie tylko produkty mleczne, ale także warzywa, owoce, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe i zdrowe tłuszcze. Im bardziej kolorowo będzie, tym lepiej. Na tym etapie rozwoju nie istnieje już bowiem produkt, który byłby w stanie samodzielnie zaspokoić wszystkie potrzeby maluszka. Nie warto ograniczać się do warzyw czy owoców, które dziecko już zna i lubi – każdego dnia wspaniałym doświadczeniem będzie wspólne odkrywanie nowych smaków, a wraz z nimi – korzystnych dla zdrowia składników. Szczególnie pożądane będą w tym przypadku związki określane wspólnie mianem immunoskładników – cynk, żelazo, witaminy C i A, które pomagają wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego malucha. Pierwsze dwa w sporych ilościach zawarte są w mięsie, a witaminę C i beta-karoten, będący prekursorem witaminy A, znaleźć można głównie w warzywach i owocach. Nie należy także zapominać o błonniku pokarmowym, zawartym m.in. w warzywach i owocach, oraz produktach zbożowych z pełnego przemiału.

 

Produkty, które w diecie maluszka mogą być źródłem immunoskładników:
Żelaza Cynku Witaminy C Witaminy A
Mięsa: wołowina, cielęcina, chuda wieprzowina
(np. schab), królik
Mięsa: wołowina, cielęcina, chuda wieprzowina
(np. schab)
Owoce: porzeczki, truskawki, papaja, poziomki, kiwi, pomarańcza, grejpfrut, maliny, mandarynki, mango, agrest, melon Warzywa: marchew, nać pietruszki, jarmuż, szpinak, szczypiorek, papryka, dynia, koperek, sałata, brokuły, por, kapusta pekińska
Jaja Jaja
Pełnoziarniste produkty zbożowe,
np. kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane
Pełnoziarniste produkty zbożowe,
np. kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane
Warzywa: nać i korzeń pietruszki, papryka, jarmuż, brukselka, brokuły, kalafior, szpinak, kalarepa, kapusta, szczypiorek, koperek, szparagi, fasolka szparagowa, pomidor, rzodkiewka, por
Nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soczewica, groszek zielony, bób Nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soczewica, groszek zielony, bób Jaja
Warzywa: natka pietruszki, koperek, burak Warzywa: natka pietruszki, koperek, Nasiona roślin strączkowych: groszek zielony, bób Owoce: mango, morele świeże
i suszone, papaja, melon
Suszone owoce: morele, figi, daktyle Morele suszone

Immunoskładniki wchodzą także w skład niektórych produktów tworzonych specjalnie z myślą o niemowlętach i małych dzieciach. Znaleźć je można we wszystkich kaszkach i  kleikach Nestlé*, w tym kaszkach z  nowej linii gryczanej – kaszce gryczanej, gryczanej ze śliwką, mlecznej gryczanej i  mleczno-gryczanej z morelą. Produkty te stanowią doskonałą propozycję pełnowartościowego śniadania czy kolacji, a bogactwo dostępnych smaków sprawia, że każdy maluszek znajdzie coś, co polubi. Wielką zaletą kaszek Nestlé jest jednak nie tylko ich bogaty skład, obfitujący w  składniki pomagające wspierać odporność dziecka i szeroka oferta, ale także łatwość przygotowania, z którą poradzi sobie każda mama i każdy tato, nawet ci niezbyt jeszcze wprawieni w  komponowaniu posiłków dla swoich pociech. Immunoskładniki obecne są także w mlekach modyfikowanych, m.in. NAN OPTIPRO® Plus 2, NAN OPTIPRO® 2 i NAN OPTIPRO® H.A. 2.*

Mgr Anna Rzeszotek, Ekspert ds. Żywienia Nestlé Nutrition podkreśla również znaczenie prawidłowego komponowania posiłków. Warto wiedzieć, że wchłanianie wymienionych wyżej immunoskładników jest uzależnione m.in. od obecności w posiłku innych składników pokarmowych. Tę wiedzę wykorzystują specjaliści, którzy komponują posiłki dla niemowląt i małych dzieci – żelazu w  mlekach modyfikowanych towarzyszy witamina C, która nie tylko sama wpływa na odporność, ale także sprzyja wchłanianiu żelaza, zwiększając je nawet o 30%. Z kolei obecność tłuszczu w posiłku ma korzystny wpływa na przyswajanie z przewodu pokarmowego witaminy A, która rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Produkty dla niemowląt, w których występuje ta cenna witamina, zawierają zazwyczaj w  związku z tym również tłuszcze, które poprawią jej wykorzystanie przez mały organizm. O skład tych produktów rodzice nie musza się więc troszczyć – są zbilansowane tak, żeby maluchy mogły w pełni korzystać z zawartych w nich dobroci. Wiedzę z tego zakresu można wykorzystać jednak przy komponowaniu posiłków dla niemowląt przygotowywanych w domu. Serwując danie z mięsem (źródłem żelaza) pamiętajmy więc o dodatku warzyw dostarczających witaminy  C (np.  papryki lub pomidorów), a szykując surówkę z marchewki, dodajmy do niej łyżeczkę oliwy, która pomoże wchłonąć się prowitaminie A. – mówi specjalista.

Niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, także układu odpornościowego, jest również odpowiednia porcja wody. Nawet 80% masy ciała dziecka może stanowić właśnie woda, a każdego dnia spore jej ilości, szczególnie u maluszków wyjątkowo aktywnych, są tracone. Biegunka, katar lub gorączka dodatkowo zwiększają te straty, a w konsekwencji także zapotrzebowanie na wodę.

Ilość płynów, jaką powinno otrzymać dziecko w ciągu dnia zależy od jego masy ciała i każdy rodzic może ją wyliczyć w prosty sposób. Zapotrzebowanie na wodę wynosi:

  • W przypadku dzieci o masie ciała < 10kg: masa ciała dziecka w kilogramach x 100 ml;
  • W przypadku dzieci o masie ciała 11-20 kg: 1000 ml + 50 ml na każdy kilogram powyżej 10 kg;
  • W przypadku dzieci o masie ciała >20kg: 1500 ml + 20 ml na każdy kilogram powyżej 20 kg.

Zdrowo najedzone dzieci wystarczy już tylko odpowiednio ubrać i zabrać na spacer, by mogły radośnie odkrywać świat bez obaw przed kolejną infekcją!

*zawartość zgodnie z przepisami prawa

 

Szczegółowych informacji udziela:

Ewelina Bancerz-Poźniak

Specjalista ds. Rozwoju Komunikacji Marek

Nestlé Nutrition

tel. +48 660 630 290

e-mail: Ewelina.Bancerz-Pozniak@pl.nestle.com

 

Ważne informacje dla matek: Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia, gdyż mleko matki zapewnia idealnie zbilansowaną dietę, chroni przed chorobami oraz dostarcza wielu innych korzyści, zarówno dla dziecka, jak i mamy. Przed podjęciem decyzji dotyczącej karmienia malucha porozmawiaj z lekarzem lub położną. Wskazówki specjalistów pomogą Ci odpowiednio przygotować się do karmienia piersią oraz utrzymać laktację. Jeśli zdecydujesz się karmić piersią, zadbaj, by Twoja dieta była zdrowa i prawidłowo zbilansowana. Mleko modyfikowane zostało stworzone by zastąpić mleko matki w sytuacji, kiedy zdecyduje ona o zaprzestaniu karmienia piersią, bądź z jakichś przyczyn karmienie piersią nie jest możliwe. Pamiętaj, że decyzja o zaprzestaniu karmienia piersią lub wprowadzeniu częściowego dokarmiania butelką ograniczy ilość wytwarzanego pokarmu. Jeśli z jakichkolwiek powodów zdecydujesz o zaprzestaniu karmienia piersią, pamiętaj, że taką decyzję trudno odwrócić. Zanim zaczniesz używać mleko modyfikowane, pomyśl o konsekwencjach socjalnych i finansowych. Przez wzgląd na zdrowie swojego dziecka, zawsze przestrzegaj zamieszczonych na etykiecie wskazówek producenta dotyczących przygotowania, podawania i przechowywania mleka modyfikowanego.

 

O  Nestlé Polska S.A.

Nestlé Polska S.A. to, należący do grona liderów, producent m.in. produktów dla niemowląt i małych dzieci. W portfolio firmy znajdują się m.in. mleka modyfikowane, kleiki, kaszki, soki i nektary, dania w słoiczkach, deserki i herbatniczki dostępne od wielu lat pod markami NAN OPTIPRO® 2, Gerber, Nestlé i Bobo Frut. Naszym celem jest nie tylko wspomagać rodziców w trosce o żywienie i zdrowie ich dzieci, ale także edukować ich w zakresie znaczenia diety dla prawidłowego rozwoju i wzrostu maluchów oraz zasad jej właściwego bilansowania.