Idea działalności zakładu piekarniczego jest uzależniona w dużej mierze od rozmachu wytwórstwa i grona klientów. O ile producent zapatruje się na dostawy dla większej sieci punktów, to niewątpliwie opłaca się pełna automatyzacja, z naciskiem na maksymalną skuteczność sprzętów. Jednak niewielkie piekarnie, poważane w regionie mogą sobie pozwolić na kosztowniejsze piece piekarskie, ogrzewane nawet drewnem. Niewątpliwie wypiekany w nich chleb jest wyjątkowo smakowity.


Z pewnością przy kompletowaniu maszyn firmy mają na uwadze jak najlepszą produktywność. Im więcej czynności oferuje maszyna, tym lepsza oszczędność czasu, aktywności człowieka i szczególnie powierzchni roboczej. Na przykład piec elektryczny bardzo dobrze nadaje się się jako piec cukierniczy czy piec sklepowy.
Popularny w piekarnictwie piec sklepowy dzięki modułowej konstrukcji i zastosowaniu zasilania na prąd nadaje się jako oprzyrządowanie wielu stanowisk z gastronomią jak, stacje benzynowe czy kawiarnie. Jest doskonałym patentem gdyż stwarza warunki by w niewielką chwilę z mrożonki pozyskać ciepłe wypieki, utrzymując ich walory smakowe.
Piece modułowe to z pewnością hit w branży piekarnictwa. Konstrukcja urządzenia oparta na modułach sprawia że taki piec może być wciąż poszerzany. W zależności od potrzeb każda komora może piec inny typ asortymentu. Takie maszyny mogą funkcjonować jako piece cukiernicze i piece piekarskie. Wykorzystywane są do wytwarzania drobnego pieczywa zwykłego jak i sporej gamy wyrobów ciastkarskich.
Rozwój w dziedzinie mechaniki powoduje że, współczesne piece piekarnicze to aparaty, którymi daje radę kierować z perspektywy komputera w pokoju kontrolnym. Właściwie wkład ludzki redukuje się do dopasowania receptury, uzupełniania składników w urządzeniach. Automatyzacja dotknęła już każdy stopień produkcji, czyli opracowanie, wydzielanie, dojrzewanie, pieczenie oraz pakowanie.
W dobie sklepów wielkopowierzchniowych, gdzie żąda się systematycznych dostaw pieczywa świeżego, automatyzacja wyrobu jest następstwem oczywistym i rozwojowym. Duże firmy piekarnicze stawiają na rozwiązania ekonomiczne, a zatem traci na znaczeniu wkład człowieka. Współcześnie wyposażenie firm to ogromne parki urządzeń, wśród których znajdziemy rozmaite piece piekarskie, piece cukiernicze i kompleks urządzeń specjalistycznych.
Automatyzacja wypieku pieczywa ma rzecz jasna swoich wrogów. Spora rzesza uważa że pieczywo podupadło na walorach smakowych, stało się wypełnione powietrzem. Nie zaskakuje więc zwiększająca się popularność regionalnych piekarni, dzięki którym dawne piece ceramiczno-rurkowe przeżywają drugą świetność. Tego typu piece piekarnicze, kompletowane z części ceramicznych zapewniają niezwykły aromat chleba. Powstały wyrób ma wilgotny miękisz, błyszczącą powierzchnię i długo jest jadalny.