W najbliższych dniach ruszają zbiory śliwki w Kalifornii. Plantatorzy spodziewają się mniejszych plonów niż w ubiegłym roku, ale zapowiadają, że ich jakość zostanie utrzymana. Pomimo niesprzyjającą pogody, Kalifornia jak zwykle dostarczy na światowe rynki najwyższej jakości śliwki suszone.

Według przewidywań urzędu statystycznego NASS (National Agricultural Statistics Service) tegoroczne plony wyniosą 80 000 ton. Dzięki współpracy z doradcami z Uniwersytetu w Kalifornii, pomimo niesprzyjającej pogody, plantatorzy utrzymali odpowiedni poziom nawodnienia drzew i poziom cukru w owocach.

Zbiory planowane są około 30 dni po tym, jak pierwsze zdrowe owoce w sadzie zaczynają zmieniać kolor na fioletowy. Rozpoczęcie żniw to jedna z najtrudniejszych decyzji. Nie można ich zacząć ani za wcześnie, ani za późno, aby uzyskać odpowiednią słodycz, miękkość i wilgotność owoców. Aby zapewnić najwyższą jakość owocom, hodowcy raz w tygodniu prowadzą pomiary refraktometrem i na tej podstawie planują zbiory.

Owoce zbierane są maszynowo, aby nie miały kontaktu z  podłożem. Tego samego dnia są myte źródlana wodą i trafiają na drewniane tace, na których przez 18 godzin suszą się. Ogromny wpływ na jakość śliwek ma również wypracowana przez kalifornijskich sadowników, unikalna metoda drylowania. Pestki usuwane są mechanicznie, ale z niezwykłą delikatnością, dzięki czemu owoce zachowują soczysty smak, niepowtarzalny kształt i jakość, której nie sposób pomylić ze śliwkami pochodzącymi z innych zakątków świata. Cały proces jest ściśle kontrolowany, owoce przetwarzane i przechowywane są z zachowaniem najwyższych standardów sanitarnych.

Dobre prognozy dla rynku

NASS szacuje, że powierzchnia ziemi uprawnej pozostaje na zeszłorocznym poziomie, wynosząc ponad 35 000  akrów. Dobra wiadomość jest taka, że po spadkach w latach 2000 i 2001 areał zaczął się wreszcie stabilizować.  Branża inwestuje w programy marketingowe i badania, ułatwiając współpracę handlową oraz promuje wiedzę o jakości, walorach smakowych i odżywczych suszonych śliwek. Działania prowadzone  są również na polskim rynku w związku z rosnącym popytem na ten produkt. California Prune Board dostrzega rosnące zainteresowanie konsumentów zdrową żywnością, a także coraz bardziej świadome decyzje zakupowe, jak kierowanie się oryginalnym pochodzeniem, gwarantującym najwyższą jakość owoców.

 

Kontakt dla prasy:
Michał Kopera: michal.kopera@peoplepr.pl