Kapary to jedne z najbardziej wykwintnych, a zarazem tajemniczych, składników kulinarnych, które w ostatnim czasie szybko zyskują popularność. Nie każdy wie, że tak naprawdę, kapary nie są prawdziwymi warzywami, lecz małymi zamarynowanymi pączkami młodych kwiatów. Warto zapoznać się z ich smakiem nieco bliżej i pozwolić, by rozkwitł w naszym menu!

W Europie występują zaledwie dwa z niemal 250 gatunków kaparów, lecz to wystarczyło, aby stały się nieodzowną częścią europejskiej  kuchni. Kupując kapary pierwszy raz, najlepiej iść za głosem tradycji i wypróbować je w najczęściej spotykanych zestawieniach. Są one przede wszystkim popularnym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej, w tym oczywiście owoców morza i ryb. To właśnie ryby oraz niektóre mięsa, zwłaszcza białe, idealnie nadają się na pierwszą degustację kaparów.

Kapary mają intensywny, nieco cierpki smak, przez co najlepiej traktować je właśnie jako dodatek
– nie tylko do mięs i ryb, lecz także do sałatek, kanapek czy przepisów kuchni polskiej takich jak tatar. Wystarczy raz skosztować niepowtarzalnego smaku kaparów, a wyobraźnia sama podsunie nam ich zastosowania. Wyjątkowa propozycja od OLE! to kapary w oleju z ziołami – jeszcze więcej smaku
i aromatu dla miłośników południowej kuchni! Wystarczy nawet niewielka ilość tych zielonych rarytasów aby przemienić znane przepisy w wykwintne dania.

Kapary w oleju z ziołami OLE!

Pojemność: 212 ml

Cena: ok 8 zł

www.wole-ole.pl