Świąteczne gotowanie, pieczenie, smażenie… grudzień bez wahania można zaliczyć do najbardziej pracowitych miesięcy w roku. Jak poradzić sobie ze świątecznymi przygotowaniami i zapanować na kulinarnymi zadaniami, podpowiada Dawtona.

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez klasycznego barszczu. Nie musimy go jednak przygotowywać samodzielnie. Zamiast męczącego obierania buraków oraz wielogodzinnego gotowania barszczu, warto sięgnąć po szybsze rozwiązanie. Barszcz czerwony Dawtony, dzięki naturalnemu składowi i dopracowanej recepturze, smakuje jak domowy i doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Przygotowany jest w 100 % z naturalnych składników, na bazie buraków pochodzących wyłącznie z polskich upraw, nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Szczególnie jest polecany do uszek, pasztecików i pierogów.

Sos do ryby po grecku, jednego z najpopularniejszych polskich wigilijnych dań, to pomidorowo-marchwiowa kompozycja z dodatkiem m.in. selera, cebuli, suszonych warzyw i przypraw. Wystarczy dodać go do ryby, aby w kilka chwil przygotować potrawę, uznawaną za jedną z najbardziej czasochłonnych.

Na każdym polskim stole zagości, jak co roku, sałatka jarzynowa. Aby uniknąć przedświątecznego chaosu, warto wcześniej zaopatrzyć się we wszystkie składniki do jej przygotowania. Groszek, Kukurydza czy Ogórki kwaszone zajmą niewiele miejsca w domowej spiżarni i z pewnością przetrwają do Wigilii. Dla spóźnialskich Dawtona przygotowała także zestaw last minut – gotową Sałatkę jarzynową z puszce, wystarczy zmieszać z majonezem, doprawić według własnego uznania… i gotowe!

W czasie przedświątecznych zakupów nie możemy zapomnieć również o Kapuście kwaszonej. To na jej bazie powstanie przepyszny bigos, a także tradycyjne, polskie pierogi z kapustą i aromatycznymi grzybami.

 

Produkty Dawtony znajdziemy w sklepach w cenach: Barszcz czerwony 4,19 zł/ 1,1 l, Kukurydzę gold 2,89 zł/ 400 g, Groszek zielony 2,29 zł/ 400 g, Sos do ryby po grecku
4,19 zł/ 550 g, Kapustę kwaszoną 3,19 zł/ 900 g.