Chłodne dni, to dla każdego z nas, czas spadku odporności oraz wzmożonych infekcji. Dotyczy to także dzieci dlatego w okresie jesienno-zimowym szczególnie powinniśmy zadbać o odpowiednio skomponowany jadłospis, który dostarczy im niezbędnych witamin oraz minerałów, a także wspomoże zapobiegnie przeziębieniom. Jak dokładnie powinno wyglądać codzienne menu maluszka? Na to pytanie odpowiada ekspert marki Mama i ja – dietetyk dziecięcy mgr Iwona Gryszkin.

Podstawą owoce i warzywa

Ważnym  źródłem witamin oraz wartości odżywczych są świeże, sezonowo warzywa oraz owoce. Niestety zakupienie ich w czasie jesienno-zimowym stanowi spore utrudnione. Czy można zatem jakoś poradzić sobie z tym problemem?

W trakcie chłodnych pór roku wybierając warzywa, z których tworzymy dania dla dzieci, sięgajmy przede wszystkim po te korzeniowe, jak np.: marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki. W odpowiednich warunkach przechowywania zachowują one bowiem wszystkie swoje cenne właściwości. Pamiętajmy również, że w październiku oraz listopadzie w sklepach króluje dynia, którą także warto podawać maluchowi. Możemy również stworzyć własne przetwory w postaci pasteryzowanych musów z jabłek czy śliwek lub skorzystać z mrożonek – podpowiada dietetyk Iwona Gryszkin. Poza samymi składnikami dań, podczas jesieni czy zimy, istotne  w diecie dziecka są również dodatkowe zasady. Podstawę stanowi regularność posiłków, które w większości powinny być podawane na ciepło ponieważ z nich właśnie organizm czerpie energię. Najlepsze rozwiązanie stanowi przygotowywanie większych ilości gotowanych, duszonych i pieczonych potraw, a także rozgrzewających zupek lub kremów warzywnych. Temperatura dotyczy też napoi, które  wypija maluch. W  chłodne dni  postawmy na ciepłe herbatki oraz niskozmineralizowaną wodę źródlaną, np. „Mama i ja”. Odpowiednie nawodnienie dziecka bezpośrednio przekłada się bowiem na prawidłową stymulację działania układu immunologicznego – dodaje ekspert.

 

Jadłospis malucha

Prawidłowa ilość energii dla dzieci w wieku 1-2 latka to 1000 kcal na dobę. Z kolei  w wieku 2-3 lata: 1200 kcal na dobę. W okresie przedszkolnym (4-6 lat) wartość ta wzrasta do 1400 kcal na dobę. Zadaniem rodzica jest zatem tak skomponować posiłki, aby maluch otrzymał prawidłową ilością nie tylko wartości odżywczych, ale też energii potrzebnej do funkcjonowania organizmu.

Najlepiej jeśli jadłospis dziecka będzie składał się z 5 dziennie z uwzględnieniem w nich warzyw i owoców. Na śniadanie możemy podać kaszę  jaglaną z owocami. Na drugie śniadanie – mus owocowy lub gotowane warzywa z masłem. Obiad powinien być przede wszystkim rozgrzewający, dlatego idealne wyjście to przede wszystkim zupa z kilku rodzajów warzyw z dodatkiem żółtka. Na drugie danie (w zależności od wieku)  przygotujmy kawałek mięsa kurczaka,  gotowaną marchewkę, ziemniaki lub ryż. Podwieczorek to posiłek, który pomaga uzupełnić spaloną na spacerze lub poobiedniej zabawie energię dlatego nie zapominajmy również i o nim. Wartościowy deser stanowi choćby kisiel z owocami. Na koniec dnia warto podać lekką kolację, najlepiej na ciepło –  jedna z propozycji to pieczone warzywa z kaszą. Komponując menu dla dziecka nie zapominajmy o takich przyprawach jak kurkuma i tymianek, których właściwości świetnie sprawdzają się podczas zimy i jesieni. Przez cały dzień konieczne jest także odpowiednie nawadnianie dziecka.  Idealnie w tej roli sprawdzi się butelka wody z ustnikiem np. marki Mama i ja, którą maluch zawsze będzie miał w zasięgu ręki – radzi mgr Iwona Gryszkin.

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł

0,5 L- cena: 1,50zł

 

Mgr Iwona Gryszkin

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Dietetycznych Studiów Podyplomowych na Akademii Medycznej w Poznaniu.. Od 2005 roku skutecznie działa jako dietetyk. Jest również aktywnym członkiem Zarządu Dolnośląskiego Towarzystwa Dietetyki.

mama_i_ja_1_5l