Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej! Większość z nas z utęsknieniem wyczekuje już wigilijnej kolacji i świątecznych spotkań przepełnionych ciepłą, radosną atmosferą. To także okazja do wspólnego spędzenia czasu – w domu gromadzi się wtedy najczęściej cała rodzina, którą chcemy jak najlepiej ugościć przy stole zastawionym wyjątkowymi potrawami. Dzięki nieocenionemu wsparciu domowników i przy użyciu sprzętów kuchennych mamy szansę na stworzenie pysznych dań, które zachwycą naszych bliskich. O tym, jak w czasie przedświątecznej gorączki może nam pomóc wielofunkcyjny piekarnik, opowiadają Jamie Oliver współpracujący z marką Hotpoint oraz Grzegorz Proniewicz – ekspert marki Hotpoint.

Smacznie, zdrowo, dynamicznie

Święta to dla wielu z nas szczególny okres, który zachwyca atmosferą i niepowtarzalnym klimatem. Nim jednak oddamy się w pełni świątecznym przyjemnościom, trzeba się do nich dobrze przygotować. Zazwyczaj na kilka dni przed wigilią w naszych domach sporo się dzieje. Gruntowne porządki, ubieranie choinki i do tego oczywiście przyrządzanie ulubionych potraw. Ich przygotowanie wymaga jednak nie tylko umiejętności kulinarnych. Przyda się także sporo czasu, pomysłów i niejednokrotnie pomoc sprzętów kuchennych. Często szykujemy kilka rzeczy na raz, a w naszej kuchni panuje świąteczny rozgardiasz. Przygotowując się na przedświąteczną gorączkę, warto postawić na urządzenie posiadające zaawansowane technologie, programy i funkcje, które pozwolą cieszyć się pachnącymi, smacznymi oraz chrupiącymi potrawami, jednocześnie oszczędzając czas ich przyrządzenia. A na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę?

Technologia na miarę potrzeb

Myśląc o wszystkich potrawach, które przygotowujemy na święta dobrze mieć do dyspozycji piekarnik, który będzie naszym wielofunkcyjnym wsparciem. Bożonarodzeniowe gotowanie zdecydowanie ułatwi nam technologia Multiflow, czyli specjalny system, który pozwoli w łatwy sposób udoskonalić nasze wypieki, dzięki inteligentnemu i równomiernemu procesowi rozprowadzania ciepła wewnątrz komory piekarnika. To istotna zaleta, która sprawia, że dania na każdym poziome grzania będą odpowiednio przyrządzone!

„Wszyscy przez to przechodziliśmy – spędzamy wieki na przygotowywaniu rodzinnych posiłków, tylko po to, aby na koniec wstawić je do piekarnika, który wszystko rujnuje. Część jest spalona, część niedopieczona. Marka Hotpoint pozwala pozbyć się tego problemu – dzięki technologii Multiflow, która stwarza perfekcyjną temperaturę pieczenia w całym piekarniku – nigdy więcej przypalonych brzegów, koniec z niedopieczonym środkiem, po prostu perfekcyjnie wypieczone jedzenie od góry do dołu” – komentuje Jamie Oliver.

Praktyczne zastosowanie technologii Multiflow przez Jamiego Olivera można zobaczyć w filmie: http://www.hotpoint.pl/gotowanie-z-jamie-i-hotpoint.

„Jeśli chcielibyśmy zaskoczyć swoich bliskich, ale brakuje nam pomysłów i czasu na szukanie idealnego przepisu – warto wiedzieć, że istnieją urządzenia, która posiadają taką funkcję jak »Książka Kucharska  – Multirecipes«, czyli 28 przepisów, które zapewniają oczekiwane rezultaty i pozwalają na większą kreatywność podczas przygotowywania potraw. Wygodnym i dostępnym rozwiązaniem są także sprzęty posiadające całkowicie dotykową nawigację oraz wyposażone w zawiasy SoftClosing, służące do delikatnego zamykania drzwi urządzenia. To mały, ale znaczący detal, który sprawia, że używanie piekarnika staje się przyjemne i ergonomiczne” – dodaje Grzegorz Proniewicz, ekspert marki Hotpoint.

Specjalne funkcje na wyjątkowe okazje

Proces przygotowania i obróbki dań bywa różny. Czasem serwujemy własne pieczenie, innym razem stawiamy na mrożonki. W gotowaniu liczy się zarówno funkcjonalność sprzętów, jak i komfort ich użytkowania. W tym celu warto wybrać piekarnik posiadający specjalne funkcje, które skutecznie usprawnią proces przyrządzania naszych ulubionych potraw. Na święta z reguły przygotowujemy więcej jedzenia niż na codzienny obiad. Z tego powodu dobrze mieć w swoim piekarniku funkcję Maxi Cooking (dostępną np. w modelu FI7 861 SH IX HA)  przeznaczoną do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5 kg) – przyda się z pewnością w pierwszy lub drugi dzień świąt, gdy cała rodzina zasiada przy świątecznym stole. Oczywiście przy tak dużej sztuce mięsa zaleca się obracanie go podczas pieczenia, aby pieczeń z każdej strony przyrumieniła się równomiernie. Warto także podlewać ją sosem, żeby zapobiec nadmiernemu wyschnięciu. Dodatkowo, w trosce o zdrowe i pełne wartości odżywczych posiłki na uwagę zasługuje także dostępna w piekarniku opcja duszenia (Slow Cooking). Możemy ją zastosować do upieczenia świątecznej ryby lub mięs. Funkcja ta pozwala zachować kruchość i soczystość potraw przy jednoczesnej trosce o walory zdrowotne.

Świąteczne gotowanie to na pewno duże wyzwanie, ale także nieopisana przyjemność. Szczególnie, jeśli efektem naszych poczynań będzie pyszny obiad, zjedzony w rodzinnym gronie.

Więcej filmów, w których Jamie Oliver zdradza sprytne sposoby na gotowanie ulubionych dań dla bliskich i znajomych można znaleźć na stronie: http://www.hotpoint.pl/gotowanie-z-jamie-i-hotpoint.