Ponad 45 000 złotych w skali roku może zaoszczędzić na podatkach pracodawca zatrudniający 100 pracowników, który zdecyduje się na dofinansowanie im posiłków.

Najlepsze dodatki pozapłacowe to takie, które z jednej strony mają dużą wartość dla pracownika, ale
z drugiej pozwalają pracodawcy optymalizować koszty. Świadczeniem, które spełnia te warunki jest Karta Lunch Pass, dzięki której pracownik może kupić dofinansowane przez pracodawcę posiłki.

Oszczędność dla firmy
Karta Lunch Pass jest efektywna kosztowo, ponieważ wartość przekazywanych na nią środków jest wolna od składki ZUS do 190 zł miesięcznie na pracownika. W praktyce oznacza to, że pracodawca, który zatrudnia 100 pracowników i zdecyduje się dofinansować im posiłki, dzięki temu zwolnieniu może oszczędzić nawet 45 000 złotych w skali roku.
Na stronie sodexomotywacja.pl znajduje się specjalnie przygotowany kalkulator oszczędności, dzięki któremu pracodawcy mogą wyliczyć ile zaoszczędzą, gdy zaoferują zatrudnionym Karty Lunch Pass. Kolejną dobrą informacją jest to, że korzystanie z kart przedpłaconych na posiłki nie wymaga ustanawiania przez firmę Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Ponadto stanowi dla firmy koszt uzyskania przychodu, a przekazanie kart żywieniowych nie podlega opodatkowaniu VAT.
Dodatkowo karty są łatwe w obsłudze i pozwalają również zaoszczędzić czas na ich dystrybucji
i liczeniu. Firma doładowuje Lunch Pass wykonując jeden przelew, a zasileń może dokonywać wielokrotnie i na różne kwoty, eliminując tym samy konieczność comiesięcznego wydawania świadczeń pracownikom.

Oszczędność dla pracowników
Na stronie www.sodexomotywacja.pl znajdują się również stale aktualizowane informacje
o specjalnych promocjach sięgających do 55% i ofertach specjalnych w sieci Partnerów Karty (ponad 1000 restauracji, barów, kawiarni w całej Polsce). Dzięki temu, korzystając z Kart Lunch Pass oszczędzają również pracownicy, a po wyczerpaniu środków przekazywanych przez pracodawcę, sami mogą doładować kartę i dalej korzystać z promocji, również poza czasem w pracy.
Zatrudniony sam decyduje, czy otrzymaną kwotę przeznaczy na lunch poza biurem, zamówi danie na wynos czy skorzysta z pracowniczej stołówki. Z kolei pracodawca ma pewność, że przekazane na karcie środki zostaną wydane zgodnie z ich przeznaczeniem, czyli na posiłki.
Karta Lunch Pass to obopólne korzyści – dla pracownika, który w pracy może odżywiać się zdrowo
i wedle własnych upodobań oraz dla pracodawcy, który może w ten sposób budować długotrwałe zaangażowanie i motywację pracownika.