Pellet, którego jednym z głównych producentów jest firma Stelmet, jest ekologicznym paliwem do ogrzewania domów jednorodzinnych, budynków użyteczności publicznej czy źródłem ciepła na przykład dla piekarni czy suszarni. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że może służyć jako alternatywny rodzaj ściółki dla zwierząt domowych i gospodarczych.

Czym jest pellet

Pellet to nic innego jak granulat z trocin drzew iglastych (rzadziej liściastych), pozbawionych zanieczyszczeń oraz sprasowanych pod ciśnieniem, nie zawierających przy tym substancji toksycznych. Tak uzyskane paliwo ma niską zawartość wilgoci (6-12%), popiołu (ok. 0,7%)
i związków szkodliwych dla środowiska oraz wysoką wartość opałową (17-20 MJ/kg). Trociny, ścinki i wióry przez zastosowaną granulację są bardzo kaloryczne, a co najważniejsze ekonomiczne i ekologiczne. Produkowany z nich pellet to małe, pachnące świeżym drewnem granulki.

Złożona branża

– Pellet jest uniwersalnym paliwem, wybieranym zarówno przez właścicieli domów jednorodzinnych jak i właścicieli firm czy administratorów budynków użyteczności publicznej – komentuje Przemysław Bieńkowski, wiceprezes Stelmet. Wytwarzane z odpadów drzewnych granulki dedykowane są sektorowi ogrzewnictwa, jednak znajdują zastosowanie również w branży rolniczej.

Dla kota… konia…

Pellet można z powodzeniem wykorzystywać w rolnictwie, przy hodowli zwierząt, a także jako ściółkę dla pupili domowych. Możliwe jest to dzięki zastosowaniu specyficznych właściwości pelletu, takich jak wysoka absorbcja płynów oraz przeliczalny stosunek ceny do jakości. Zastępuje w ten sposób ściółkę, słomę czy trociny.

Pellet jest lepszy od słomy, wymaga jednak użycia wody, co wiąże się z naruszeniem czystości. Posiada jednak wyjątkowe właściwości, które nie występują
w wypadku innych rodzajów ściółek. Chodzi przede wszystkim o stabilność i elastyczność podłoża. Dodatkowe zalety wiążą się z technologią produkcyjną tego biopaliwa – wysokie temperatury towarzyszące procesowi produkcji pelletu, zabijają bakterie oraz usuwają pył.