Kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka, zasiądziemy do stołu, żeby spożyć kolację wigilijną. Świąteczne zwyczaje kulinarne obecne w Polsce znamy od wieków, jednak wiele krajów podkreśla wyjątkowość Bożego Narodzenia w zupełnie inny sposób. Wraz z Jamiem Oliverem, współpracującym z  marką Hotpoint, zapraszamy na fascynującą podróż po najważniejszych tradycjach obecnych na europejskich stołach, które mogą stanowić ciekawą inspirację w trakcie przygotowywania polskich potraw świątecznych.

Świąteczne zwyczaje kulinarne w Europie

Repertuar polskich potraw wigilijnych składa się najczęściej ze smażonych ryb, kapusty z grochem, pierogów oraz czerwonego barszczu. Chociaż wielokrotnie wybieramy różne sposoby przyrządzenia tych dań, łączy nas jedno – tradycja. Piękne zwyczaje, mocno ugruntowane w kulturze i historii, posiadają również inne kraje.

W Hiszpanii na stołach króluje jagnięcina, owoce morza lub pieczony indyk, Francuzi najczęściej spożywają drób faszerowany kasztanami lub truflami, a we Włoszech popularnymi daniami są spaghetti z małżami i pieczona ryba. Czesi i Słowacy posiadają zwyczaj spożywania zupy grzybowej, Litwini przygotowują potrawy oparte o bakalie, grzyby, fasolę i kaszę, a na ukraińskim stole znajdują się gołąbki z kaszą gryczaną, barszcz czerwony, sos grzybowy i ryby. Natomiast, święta w Wielkiej Brytanii – kraju Jamiego Olivera, nie mogą odbyć się bez tradycyjnego, pieczonego indyka oraz specjalnych kiełbasek, zapiekanych w plasterkach boczku. Mieszkańcy europejskich krajów jednak rzadko decydują się na spożywanie postnych posiłków podczas Wigilii – ta tradycja jest powszechnie znana jedynie w Polsce!

To tylko nieliczne kulinarne zwyczaje obecne w Europie. Każdy z nich jest wyjątkowy dla mieszkańców poszczególnych krajów, dlatego od setek lat te niepowtarzalne tradycje są kultywowane. Chociaż nie wyobrażamy sobie świąt bez naszych ulubionych potraw (tradycyjnego karpia i czerwonego barszczu), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podczas Bożego Narodzenia wypróbować propozycje, które królują na stołach w innych europejskich państwach.

Nowi towarzysze tradycyjnych, świątecznych potraw

Wprowadzenie do naszej tradycyjnej kuchni nowych elementów, produktów czy zwyczajów, nie musi oznaczać niekończących się eksperymentów, prób i błędów. Przygotowanie pysznego posiłku łączącego klasyczne rozwiązania z nutą nowoczesności stało się wyznacznikiem kulinarnej filozofii Jamiego Olivera, który każdego dnia wykorzystuje pomysły zaczerpnięte z wielu krajoznawczych podróży. Inspirując się wskazówkami popularnego szefa kuchni, możemy w innowacyjny sposób zinterpretować tradycyjne przepisy i uczynić z nich wyjątkowe potrawy. Podczas gastronomicznych poszukiwań ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Na przykład postny charakter wieczoru wigilijnego może podkreślić sycylijska zupa rybna z dodatkiem dużej ilości cebuli, selera, kopru włoskiego, pietruszki, czerwonej papryki i pomidorów. Natomiast znakomite uzupełnienie rodzinnej kolacji w postaci deseru mogą stanowić alaskie babeczki z suszonymi lub kandyzowanymi owocami oraz masą bezową i lodami waniliowymi.

Nowe kulinarne propozycje to nie tylko okazja do poznania ciekawych smaków i rozwiązań stosowanych w kuchniach w innych zakątkach świata. Cieszy nas również radość i szczęście na twarzach najbliższych, których możemy pozytywnie zaskoczyć ciekawymi potrawami, podczas kolacji wigilijnej lub świątecznego obiadu.

Jak kulinarnie połączyć tradycję z nowoczesnością?

W czasie świąt Bożego Narodzenia przygotowujemy potrawy, które na co dzień nie pojawiają się na naszych stołach. Wyjątkowość dań wigilijnych objawia się zarówno w ich postnym charakterze, jak i niezwykłej świątecznej oprawie (biały obrus, opłatek, wspólne śpiewanie kolęd, specjalne miejsce dla niespodziewanego gościa). To piękne polskie zwyczaje i tradycje, które powinniśmy nieustannie pielęgnować. Trendy żywieniowe ulegają jednak zmianom, a wymiana kulturowa sprawia, że coraz częściej uzupełniamy dietę nowymi produktami lub poszukujemy substytutów dotychczasowych składników. Na europejskich stołach do łask wracają warzywa, które stają się podstawowym wyborem i fundamentem wielu potraw, nie tylko wśród wegetarian. Dlatego doskonałym uzupełnieniem bożonarodzeniowego obiadu lub wigilijnej kolacji mogą być np. warzywa przyrządzone na parze (rzepa, marchew, brokuł, groszek cukrowy), serwowane z masłami smakowymi. Bazując na nich możemy z łatwością przyrządzić pyszny świąteczny posiłek, który na stałe zagości w naszych domach podczas świąt Bożego Narodzenia.

Mieszkańcy Europy chętnie wykorzystują w swoich przepisach „egzotyczne” produkty, które pozwalają podkreślić lub zmienić smak wielu potraw. Owoce lub warzywa dostępne wyłącznie w określonych regionach świata (np. sałatka z dodatkiem mango lub awokado), a nawet znane w Polsce (choć wciąż mało popularne) trufle, to doskonała propozycja urozmaicenia tradycyjnych potraw rodzimej kuchni. Możemy również zaadaptować przepis pochodzący z innych zakątków świata do polskich warunków (np. przygotować tradycyjnego karpia z dodatkiem sosu na bazie pomidorów, cebuli i czosnku popularnego w Portugalii).

Kuchenne eksperymenty, testowanie nietypowych połączeń smakowych oraz kultywowanie tradycji z dodatkiem nuty nowoczesności – to wszystko sprawi, że dostarczymy świątecznym potrawom nowego, wyjątkowego charakteru, a zaproszeni goście z pewnością docenią niepowtarzalny smak i aromat naszych kulinarnych propozycji.