Wybierając odpowiedni dodatek do popołudniowej herbaty powinniśmy kierować się nie tylko własnymi upodobaniami, ale również rodzajem herbaty, którą będziemy serwować. Do czarnej, bez cukru warto podać nieco słodszy deser, który przełamie delikatną goryczkę napoju, natomiast do słodkich herbat najlepiej podać deser z dodatkiem np. cytrusów. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy, które doskonale sprawdzą się w towarzystwie popołudniowej herbaty.

Herbaciane naleśniki z sosem pomarańczowym

Idealne do herbaty na słodko. Jeśli dużo słodzimy lub przygotowujemy napój z wieloma słodkimi dodatkami, warto postawić na deser, który będzie skomponowany z kwaśnych owoców.

Składniki:

Ciasto na naleśniki

  • Szklanka mąki
  • 2 jajka
  • Szklanka mleka
  • ¾ szklanki naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sos pomarańczowy:

  • Łyżka masła
  • Łyżka cukru
  • Starta skórka z pomarańczy
  • Szklanka soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Składniki na ciasto łączymy ze sobą na jednolitą masę, bez grudek. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. W celu przygotowania sosu rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy pozostałe składniki. Całość podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Naleśniki składamy na cztery i polewamy sosem.

Herbaciane tiramisu

Będzie doskonałym dodatkiem do gorzkiej herbaty. Słodki krem tiramisu połączony z nasączonymi mocną herbatą biszkoptami to idealne połączenie dla osób, które nie lubią przesłodzonych deserów.

Składniki:

  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 4 jajka
  • 350 ml mocnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
  • 100 g cukru-pudru
  • ½ kg serka mascarpone
  • 3 łyżki gorzkiego kakako

Przygotowanie:

Zaparzoną herbatę wlewamy do naczynia, które umożliwi nam swobodne maczanie w niej biszkoptów. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z połową cukru ucieramy w kąpieli wodnej. Ubijamy do momentu kiedy uzyskamy puszystą, jasną pianę. Dodajemy serek mascarpone i łączymy na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z resztą cukru, do momentu aż powstanie biała, błyszcząca piana. Delikatnie łączymy pianę z kremem. Biszkopty nasączamy naparem z herbaty, układamy na dnie naczynia, smarujemy warstwą kremu i ponownie układamy biszkopty – do momentu, aż skończy się krem. Wierzchnią warstwę kremu posypujemy gorzkim kakao.

Herbaciane ciastka

Delikatne ciasteczka o lekkim posmaku aromatycznej, cejlońskiej herbaty. Doskonale sprawdzą się do popołudniowej herbaty.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • ½ naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
  • 4 łyżki cukru
  • Pół szklanki nasion słonecznika, orzechów, sezamu
  • 150 g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy do grubości 1-2 cm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka i pieczemy w 180°C przez ok 15-20 minut.

Smacznego!

Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl

Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl