Szybkie przekąski na dobre zakorzeniły się w diecie współczesnego człowieka i nawet jeśli chcemy odżywiać się zdrowo – często po nie sięgamy, aby zaspokoić głód. W rzeczywistości nastawionej na szybkie tempo życia warto docenić chwile, podczas których w pełni możemy skupić się nie tylko na smakowaniu, ale także przygotowywaniu naszych posiłków. To również świetna okazja do pielęgnowania relacji z bliskimi!

Poczuj gotowanie!

Szybkie rozwiązania kulinarne, takie jak gotowe posiłki kupowane w przestrzeni miejskiej czy w biurze, są często naszym jedynym rozwiązaniem na zaspokojenie głodu w przypadku małej ilości czasu. Znalezienie w ciągu tygodnia chwil na spokojne przyrządzenie świeżych posiłków staje się przy tym atrakcją i często pożądaną rozrywką. Warto „upiec dwie pieczenie na jednym ogniu” i wykorzystywać czas przygotowywania potraw także do budowania relacji z bliskimi.

Często wydaje nam się, że nie możemy sobie pozwolić na spokojne gotowanie, traktując to jak „luksus” dla nielicznych. Jeśli zależy nam na zdrowym gotowaniu ze świeżych składników przy zachowaniu pełni smaku naszych dań – postarajmy się wygospodarować na to czas przynajmniej raz w tygodniu. Sprawmy, aby przygotowywanie wartościowego posiłku w gronie bliskich było dla nas konstruktywnym rytuałem, a nie jedynie szybkim obowiązkiem.

Jak gotować wolno i smacznie?

Jeśli na co dzień borykamy się z problemem ograniczonego wolnego czasu, a chcemy do swojego życia wprowadzić element gotowania z bliskimi, warto zwrócić uwagę na trzy aspekty:

  1. Co mnie i moim bliskim sprawia największą przyjemność? Jeśli najlepiej bawimy się już w trakcie przygotowywaniu posiłku, wybierzmy takie danie, które pozwoli nam czuć się przy tym swobodnie i kreatywnie. Jeśli jednak dopiero oswajamy się z „kuchnią”, ale z niecierpliwością czekamy na efekt końcowy – wybierzmy łatwiejszy przepis na danie o ciekawym i satysfakcjonującym nas bukiecie smaków.
  2. Jak dużo czasu jesteśmy w stanie wygospodarować? Wbrew obiegowym przekonaniom, możemy zaaranżować „wspólne gotowanie” bez względu na to, czy jesteśmy w stanie przeznaczyć na nie jedynie godzinę, czy np. całe niedzielne popołudnie. Po raz kolejny kluczem będzie odpowiedni przepis, współgrający z zasobami naszego wolnego czasu.
  3. Jak chcemy przygotowywać nasze danie? Wybór sprzętu jest równie istotnym elementem. Ten powinien pozwolić wszystkim zgromadzonym w kuchni na czerpanie takiej samej radości z przyrządzania posiłku, a przy tym powinien wydobyć jak najwięcej walorów smakowych z przygotowywanego przez nas dania. Na szczęście współczesne sprzęty AGD dają nam wybór – kiedy chcemy gotować szybko, wybierzemy np. kuchenkę mikrofalową. Natomiast jeśli koncentrujemy się na dokładnym przyrządzeniu dania, dobrym wyborem będzie piekarnik z funkcją Slow Cooking (jest dostępna np. w modelu do zabudowy Hotpoint FI7 861 SH HA). Dzięki tej funkcji przygotowywanie posiłku zajmie nieco więcej czasu, niż w przypadku standardowych programów, jednak całkowicie zachowamy jego aromat, smak oraz co najważniejsze – wartości odżywcze. Piekarnik jest również wyposażony w funkcję Soft Closing, dzięki której drzwiczki sprzętu otwierają się w „gładki”, łatwy i bezpieczny sposób. To istotne, jeśli pod naszą opieką chcemy wprowadzić w tajniki kulinarne najmłodszych członków rodziny oraz chcemy dać im poczucie pracy w zespole. Otworzenie drzwiczek po przygotowanym pieczeniu nie sprawi nikomu problemu, zatem spokojnie możemy poprosić o to nasze pociechy, by  „trudniejszą” częścią zadania – wyciągnięciem gorącego dania – zajęli się dorośli. Czas w trakcie pieczenia możemy przeznaczyć na dodatkowe pielęgnowanie relacji z bliskimi, zarówno w kuchni, jak i poza nią.

Przy tak przyrządzonym daniu słowo „smacznego” nabiera głębszego znaczenia, a przed całym procesem przyda się również – „powodzenia”!