KUCHENNE TRIKI

 

Zainspirowany różnorodnością makaronów i bogactwem możliwości, Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 męskie dania: Diabelskie Pappardelle idealne na kolację we dwoje oraz Spaghetti z chorizo, którego z pewnością chętnie spróbuje cała rodzina. Jak pokazało badanie Ogólnopolskiego Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych na zlecenie marki Lubella – 30% respondentów kojarzy męską kuchnię z ostrymi przyprawami. Dlatego ekspert Lubelli radzi, jak wykorzystać potencjał suchych przypraw, które często stosuje się do potraw z makaronem oraz – dodatkowo – jak zredukować alkohol w potrawach.

 

Suche przyprawy, takie jak papryka, liść laurowy, oregano i wszystkie inne zioła mogą nadać potrawom jeszcze bardziej intensywny aromat oraz wydobyć z nich pełnię smaku. Wystarczy, że przed dosypaniem ich do dania, albo przed zrobieniem sosu uprażymy je przez ok.1-2 minuty na suchej, teflonowej patelni. Staną się wtedy jeszcze bardziej intensywne – radzi Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Kucharz podpowiada także, jak zredukować alkohol w potrawach Aby odparować alkohol z potraw w warunkach domowych wystarczy zagotować go na dużym ogniu, aż do uzyskania gęstości syropu. W ten sposób następuje tzw. redukcja. Oznacza to, że alkohol się wytrąca, a pozostają same aromaty. Redukcję alkoholu przeprowadzamy, zanim dodamy do sosu inne składniki.

 

 Diabelskie Pappardelle

 

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Pappardelle
1 opakowanie
• cienko pokrojona polędwica wołowa300g

• masło 20g

• duża cebula drobno posiekana 1 sztuka

• koniak (lub brandy / burbon) 90ml

• chili 2 – 3 dobre szczypty

• śmietana 36% 300ml

• sól i pieprz do smaku

• natka pietruszki lub szałwia do posypania

• parmezan (opcjonalnie)

 

Czas przygotowania: 30 minut

 

DO DZIEŁA!

  1. Na pierwszy ogień…
    Makaron gotuj 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
  2. W międzyczasie…

Wlej olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodaj do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodaj polędwicę wołową.

Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obróć kawałki na drugą stronę i dodaj do nich cebulę. Smaż razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodaj chili i podlej koniakiem.

  1. To już prawie meta!

Po 30 sekundach dolej śmietanę, dodaj sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodaj do niego makaron Lubella. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.

Brawo! Przygotowałeś niezwykłe danie. Śmiało! Podaj na stół!

 

 


Spaghetti z chorizo w pomidorach

 

POTRZEBUJESZ:

•Makaron Lubella Spaghetti 500g

• chorizo 300g

• olej rzepakowy do smażenia

•duża cebula drobno posiekana 1 sztuka

• czosnek drobno posiekany 2 ząbki

• papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 sztuka

• wędzona papryka 1 łyżeczka

• oregano ½ łyżeczki

• koncentrat pomidorowy Łowicz 100g

• pomidory krojone Łowicz 1 puszka (400g)

• czarne oliwki 50g

• świeże oregano do podania

• parmezan

 


Czas przygotowania: 45 minut 

 

DO DZIEŁA!

  1. Na pierwszy ogień…

W szerokim garnku przesmaż chorizo, aż będzie chrupiące. Dodaj do niego cebulę, paprykę oraz czosnek, i poczekaj aż się zeszklą. Następnie do garnka wrzuć zioła i wędzoną paprykę. Smaż jeszcze wszystko razem przez ok. 12 minut, aby wydobyć z nich aromat. Potem dodaj koncentrat i rozgniecione widelcem pomidory oraz 300ml wody.

 

  1. Jesteś na półmetku…
    Całość duś ok. 20-30 minut. Następnie dodaj do sosu czarne oliwki i dopraw go solą i pieprzem.
  2. To już prawie meta!

Makaron Lubella gotuj 8 minut. Wymieszaj go z przygotowanym sosem. Gotowe danie posyp oregano oraz parmezanem.

I już gotowe! Możesz podać pyszny makaron swojej rodzinie!