Fingerfood króluje na imprezach! Fot. Pekpol

Nazwa finger food nawiązuje do sposobu jedzenia – bez użycia sztućców. Co ciekawe, w krajach azjatyckich, tego typu potrawy są podawane również jako dania główne. W Europie przyjęło się, że finger food to po prostu przekąski jadane podczas przyjęć.

Najbardziej popularnymi przekąskami na domowej imprezie są koreczki przyrządzone z kabanosów, żółtego sera i warzyw. Często dodajemy również tradycyjne krakersy. Nie mając czasu na przygotowanie wyszukanych potraw na andrzejkową zabawę, stawiamy na chipsy czy słodkości. Mając jedynie kilka minut można przygotować naprawdę pyszne i piękne przekąski, które zachwycą gości. Oto nasza propozycja!

 

Łódeczki salami z czarnymi oliwkami

Składniki:

– Salami w pomidorach ZM Pekpol

– Kilka łyżek twarogu

– Ząbek czosnku

– Kilka gałązek szczypioru

– Kilka czarnych oliwek

– Kilka pomidorków koktajlowych

– sól, pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.