Wielkanoc to dla większości polskich rodzin duży wydatek – często nawet rzędu kilkuset złotych. Jak zaplanować ją z wyprzedzeniem, aby uniknąć zbędnych kosztów oraz skumulowania domowych prac w jednym czasie, podpowiada Galeo.

Skomponowanie świątecznego menu to rzecz, którą powinniśmy zająć się nawet kilka tygodni przed Wielkanocą. Dzięki temu wiele produktów takich jak mąka, bakalie czy przyprawy możemy kupić wcześniej, unikając równocześnie impulsywnych zakupów pod wpływem wielkanocnych promocji. Zyskamy również czas na to, aby porównać koszty oraz jakość towarów i wybrać takie marki jak Galeo, które oferują dobrą jakość za rozsądną cenę. Produktami, w które możemy zaopatrzyć się nawet miesiąc wcześniej, bez obawy o ich świeżość, są m.in. przyprawy. Szczególnie charakterystyczny dla Wielkiej Niedzieli jest majeranek. Trudno wyobrazić sobie bez niego ciepły, aromatyczny żurek z dodatkiem białej kiełbasy, jajka, czasem wędzonki, a w niektórych domach nawet… białego sera. Majeranek Galeo zapewni tej pysznej, świątecznej zupie cudowny aromat. To nie koniec zalet tego zioła zwanego również lebiodką – majeranek poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom, dlatego jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ciężkostrawnych potraw. Tym bardziej w święta, kiedy pozwalamy sobie na większą niż zwykle dawkę kalorii, dodajmy go obficie do różnych dań.

Jako równowagę do sytej zupy podawanej na śniadanie lub obiad dobrze przewidzieć lżejsze danie. W tej roli doskonale sprawdzi się indyk z suszonymi owocami. Warto skorzystać z gotowej mieszanki – Przyprawy do indyka po staropolsku Galeo, która została skomponowana specjalnie z myślą o połączeniu delikatnego mięsa z morelami i śliwkami. Co więcej, potrawę można przygotować nawet do 2 dni wcześniej, umieszczając mięso w marynacie, aby świątecznego dnia włożyć je tylko do piekarnika. Taki indyk będzie doskonale smakował na ciepło oraz na zimno.

Przyprawa do indyka po staropolsku oraz majeranek Galeo dostępne są w sieciach Kaufland i Carrefour, a także w sieciach lokalnych i tradycyjnych sklepach spożywczych na terenie całego kraju.

Przyprawa do indyka po staropolsku to tradycyjna mieszanka składników, które doskonale podkreślą smak mięsa i nadadzą mu szczególnego charakteru. Doskonała do smażenia, duszenia i pieczenia mięsa. Dla uzyskania pełni smaku, mięso należy natrzeć przyprawą – samą lub w postaci marynaty z przyprawy wymieszanej z olejem – co najmniej 2 godziny przed przyrządzeniem. Indyk po staropolsku to ciekawa propozycja na wielkanocny stół – smaczna, elegancka i odpowiednia nawet dla osób liczących kalorie.
Składniki: sól, czosnek granulowany, cząber, papryka słodka, cukier, pieprz czarny, tymianek, kwas: kwas cytrynowy, kminek, rozmaryn, majeranek.
Masa netto: 20 g
Cena: 1,25 zł

Majeranek wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego i jest uprawiany już od czasów starożytnych. Ma korzenny smak i wyrazisty aromat. Polecany do przyprawiania potraw z kapusty i roślin strączkowych. Wyśmienicie wzbogaca smak wszelkich dań mięsnych, pasztetów, wędlin oraz potraw z grzybów. Obowiązkowy składnik wielkanocnego żurku i doskonały dodatek do jajek sadzonych, sałatek oraz sosów na bazie masła lub pomidorów.
Masa netto: 6 g
Cena: 1,15 zł

Faszerowana pierś z indyka
Składniki:
• 200 gramów suszonych śliwek i moreli
• filet z piersi indyka (około 800 g)
• 4 łyżki musztardy sarepskiej
• 4 łyżki oleju
• 2 łyżki soku z cytryny
• przyprawa do indyka po staropolsku Galeo

Przygotowanie:
Przyprawę wymieszać z olejem, musztardą i sokiem z cytryny. Owoce zanurzyć we wrzątku na 2 minuty. Mięso naciąć z jednej strony, aby utworzyć kieszonkę, włożyć do niej owoce i spiąć wykałaczką. Natrzeć mięso marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec 1,5 godziny w rękawie do pieczenia w 150°C. Po upieczeniu zostawić w worku na 10 minut. Podawać pokrojone w plastry.

Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas marynowania: kilka godzin
Czas pieczenia: 1,5 godz.
Koszt: około 30 zł, koszt jednej porcji: około 7,5 zł

Żurek
Składniki:
• 500 g surowej białej kiełbasy
• 500 ml zakwasu na żurek (z mąki żytniej)
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2-3 liście laurowe Galeo
• kilka ziaren ziela angielskiego Galeo
• kilka ziaren czarnego pieprzu Galeo
• czubata łyżka majeranku Galeo
• 1,5 – 2 litry wody
• 2 łyżki tartego chrzanu
• 6 jajek
• ewentualnie sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do zimnej wody włożyć kiełbasę, cebulę i czosnek, dorzucić liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Kiedy kiełbasa się zagotuje, wyjąć ją na talerz a do wywaru wlać zakwas, dodać chrzan oraz majeranek. Zagotować, można doprawić solą i pieprzem, ewentualnie zabielić. Wrzucić do garnka pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podawać z jajkiem na twardo.

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Koszt: ok. 18 zł, koszt jednej porcji: ok. 3 zł

Galeo Indyk po staropolsku cmyk 300dpi        Galeo majeranek cmyk 300dpi