Jeśli słysząc barista na myśl przychodzą Ci różne, czasem rozbieżne wyobrażenia, warto bliżej przyjrzeć się tej coraz bardziej popularnej wśród młodych profesji. O pracy w kawiarni rozmawialiśmy z utalentowanymi baristami Starbucks podczas tegorocznego finału konkursu Starbucks Barista Championship 2016.

Z fascynacji do ziaren

„Już jako nastolatek wiedziałem, że kawa to będzie moja pasja – mówi Juliusz Łastowiecki, z warszawskiej kawiarni Starbucks Promenada – Najpierw organizowałem szkolne kafejki na cele charytatywne, później w pracy w kawiarni zacząłem odkrywać nowe smaki i coraz bardziej interesować się tym tematem. Ta fascynacja trwa do dziś i nie sadzę by kiedyś się skończyła.” Oczywiście, niektórzy trafiają do pracy w kawiarni w poszukiwaniu łatwego zarobku na studiach, ale zostają – już dla pasji. „Wcześniej piłam głównie herbatę, ale po rozpoczęciu pracy w Starbucks, jak dowiedziałam się skąd pochodzi, jak się ją robi i ile jest jej rodzajów – zaczęłam pasjonować się kawą” – opowiada Justyna Kukułka z kawiarni w Katowicach. – „Teraz zgłębiam alternatywne metody parzenia i chętnie wykorzystuje je na co dzień. Na  śniadanie uwielbiam kawę Etiopia podawaną z masłem.” Młodzi pasjonaci kawy cenią sobie możliwości rozwoju i pogłębiania swojej wiedzy oraz pracy na sprzęcie i produktach najwyższej jakości. W tej kwestii Starbucks otwiera przed swoimi baristami naprawdę duże perspektywy. „Gdy zacząłem pracę w kawiarni, od razu spodobał mi się kontakt z ekspresem ciśnieniowym i latte art. To ze względu na to zmieniłem swoje dotychczasowe miejsce pracy na Starbucks. Tutaj mam lepsze warunki, by rozwijać swoje umiejętności w tym zakresie” – wspomina Arkadiusz Zalewski, który podczas finału Starbucks Barista Championship reprezentował kawiarnię Starbucks Galeria Mokotów z Warszawy.

 

Klient nasz gość

Żeby być baristą trzeba kochać kawę i pracę z ludźmi. Prawie każdy z nich podkreśla – kontakt z ludźmi to najlepsze, co może się przydarzyć w pracy baristy! „Jeśli miałabym wskazać to co najbardziej lubię w pracy w kawiarni, to są to ludzie, ludzie i jeszcze raz ludzie! – mówi Natasza Zalewska z kawiarni Świętojańska w Gdyni – Przede wszystkim wraz ze znajomymi z pracy tworzymy fajny, zgrany zespół, a do tego dochodzą jeszcze nasi goście, którzy są niezwykle sympatyczni, z którymi zawsze można porozmawiać i którzy już czują się u nas jak u siebie.” Bariści Starbucks nie bez powodu nazywają swoich klientów gośćmi. „W pracy tutaj najbardziej podobają mi się relacje między partnerami, jak i gośćmi. Można poczuć się jak w domu” – mówi Monika Hojak z Poznania, polska laureatka Starbucks Barista Championship 2016. – „Gdy serwuję kawę podczas coffee tastingów, często trafiam na ludzi, którzy chcą się dowiedzieć czegoś więcej na temat kawy, a taka rozmowa to czysta przyjemność. A kiedy dekoruję latte i widzę zadowolenie gości z naszej pracy, to zwiększa motywację do dalszego działania”.

Mistrz ceremonii

Dzisiejszy barista raczej tworzy niż odtwarza. W tym fachu liczy się, oprócz rozległej wiedzy czy sprawności manualnej, także talent do tworzenia niestandardowych połączeń. „Do przygotowania kawy podchodzę z namaszczeniem. I bez znaczenia, czy jest to kawa czarna czy z mlekiem. Po prostu ma być dobry.” – mówi Łukasz Herbich, Coffee Master z kawiarni na Dworcu Głównym we Wrocławiu –  „Dlatego np. w pracy stosuję stoper, by parzyć kawę dokładnie tak długo, jak powinno się to robić.” Oprócz wysokich umiejętności, przydatna jest także kreatywność w wymyślaniu nowych smaków czy odwaga do eksperymentowania w sposobach podawania napojów. Bo dzisiejszy barista to osoba, która potrafi stworzyć napój na miarę oczekiwań klienta.  „Nasi goście w kawiarniach są bardzo otwarci. Często sami proszą o przygotowanie nowego smaku napoju, albo przystają na nasze propozycje – dodaje Łukasz – A najfajniejsze jest to, że potem wracają po to samo i dopytują o baristę, który przygotowywał napój”.

Barista to stan umysłu!

Rosnące oczekiwania wobec baristów to efekt coraz większej wiedzy miłośników małej czarnej na temat pochodzenia kawy, sposobów palenia i metod jej parzenia. Ponadto klienci chętniej poszukują nowych smaków. „Zdecydowanie zauważamy w kawiarniach coraz większe zainteresowanie tematem kawy, jej jakości i różnorodności! – komentuje Arek – Dawniej goście przychodzili po prostu na kawę, dziś kilka razy dziennie słyszymy pytania typu: z jakiego regionu jest ta kawa? Jaki jest stopień palenia? Wielu gości pyta o szczegóły np. kawy origin espresso”. To wszystko przysparza radości baristom, którzy prowadząc z gośćmi rozmowy na temat kawy i widząc ich zadowolenie, są w swoim żywiole.

##

Wypowiedzi baristów zebrano podczas krajowego finału Starbucks Barista Championship, który odbył się 3 czerwca br. w warszawskiej kawiarni Starbucks Reserve Nowy Świat 62. Zwyciężczyni, Monika Hojak z kawiarni Starbucks Poznań PKP, oraz piątka pozostałych laureatów etapów regionalnych konkursu udzieliła wywiadów na temat swojej pasji do kawy, tego co najbardziej podoba im się w pracy baristy oraz tego dlaczego wybrali zawód baristy. W razie gdyby byli Państwo zainteresowani uzyskaniem dodatkowych materiałów z tego wydarzenia, w postaci zdjęć i wypowiedzi baristów, zapraszamy do kontaktu.