Jednym ze specjałów, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi jest kiełbasa biała parzona. Nie wyobrażamy sobie już stołu, na którym nie ma tradycyjnej „białej”, podanej z odrobiną chrzanu.  Taki smak dla wielu z nas jest wspomnieniem z dzieciństwa i chętnie do niego wracamy w wyjątkowym okresie, jakim niewątpliwie jest Wielkanoc.

PYSZNA WIELKOPOLSKA

Kiełbasa biała znana jest w całej Polsce. Jednak ta wytwarzana w Wielkopolsce szczególnie podbiła serca naszych rodaków. Jej przygotowanie to cały rytuał, przekazywany z pokolenia na pokolenie, zaś receptura jest pilnie strzeżona. Jak się okazuje niektóre przepisy pochodzą jeszcze z XIX wieku! Właśnie dzięki nim wiemy, że do wytworzenia kiełbasy białej, należy użyć składników najwyższej jakości oraz aromatycznych przypraw, aby oddziaływała na zmysł smaku i pobudzała apetyt. Co zatem znajdziemy wśród nich? Podstawę stanowi mięso wieprzowe, sól, czosnek i majeranek. To właśnie ostatni składnik wyróżnia „białą” na tle innych kiełbas.

Z UNIJNYM OZNACZENIEM

Niemal 20 lat temu Jacek Marcinkowski ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, rozpoczął starania o przyznanie chronionego oznaczenia geograficznego Unii Europejskiej dla kiełbasy białej parzonej. I osiągnął sukces, gdyż od 2017 roku „biała” dołączyła do grona ekskluzywnych produktów, których smak i jakość są gwarantowane. Sam produkt jest oznaczony certyfikatem Chroniony Oznaczeniem Geograficznym.

CZAS NA TESTY

Każdy producent, który chce sprzedawać swój produkt posługując się unijnym oznaczeniem, musi poddać się kontroli, która wykaże zgodność specjału z zarejestrowaną specyfiką. Gdy zostaną spełnione odpowiednie warunki, wówczas uzyskuje certyfikat. W marcu odpowiedni dokument otrzymała kiełbasa biała parzona wielkopolska, wytwarzana w zakładzie Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek. Produkt od Zyguły podczas świątecznej uczty doskonale spełni rolę zarówno dania głównego, jak i dodatku do tradycyjnego żurku.

Zyguła