W sobotę 5 listopada w łódzkim studiu kulinarnym Book & Cook spotkali się popularni blogerzy. Jaki był cel spotkania? Wspólne „obchody” Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Specjalnymi gośćmi wydarzenia była popularna para blogerów – „Mike&Mary” wraz z dziećmi, czyli Michał i Maria Góreccy.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w kalendarzu jest przypisany dacie 8 listopada. Pomysł został zainicjowany w 2007 r., a jego twórcami byli Komisarz Unii Europejskiej wraz z organizacją zrzeszającą szefów kuchni – Euro Toques. Coraz więcej dzieci i młodzieży sięga po niezdrowe przekąski, a to skutkuje otyłością i związanymi z nią chorobami. Święto ma propagować i zachęcać do zdrowych praktyk w kuchni, opartych na przemyślanej diecie oraz świadomym przygotowywaniu posiłków – zwłaszcza z myślą o najmłodszych.

Michał i Maria Góreccy, czyli znani w Internecie blogerzy Mike&Mary (www.mikemary.pl), wraz z marką Hotpoint zainicjowali warsztaty dla łódzkich autorów wpisów internetowych. Zaproszeni gości przygotowywali posiłki m.in. wraz ze swoimi pociechami – w duchu propagowanych przez święto idei. Zaczęli od przygotowania śniadania, następnie przekąsek do pracy i do szkoły. Po zespołowym gotowaniu był czas na degustację przy wspólnym stole oraz rozmowę. Poprzez spotkanie i wymianę doświadczeń blogerzy chcą zachęcić swoich czytelników do wzmożonego myślenia o zdrowym odżywianiu.

Wydarzenia takie jak Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to świetny czas do szerzenia »zdrowych idei«” – komentuje Michał Górecki, współautor bloga Mike&Mary oraz ambasador marki Hotpoint. „Stwierdziliśmy, iż jednym z takich promujących działań może być zaproszenie lokalnych kolegów i koleżanek »po fachu« do udziału w warsztatach kulinarnych, które stworzyły nam doskonałą okazję do dyskusji na temat zdrowego żywienia oraz zdrowia naszych pociech. Wielu z nas na swoich blogach porusza treści parentingowe czy kulinarne, zatem liczymy na dotarcie z tym przekazem do szerokiej grupy odbiorców” – dodaje.

Warsztaty wykorzystywały kreatywne podejście do „zdrowej kuchni”. W menu znalazły się np. chleb cukiniowo-orzechowy z twarożkami w 3 smakach, jajka zapiekane w kokilkach w aromatycznym sosie pomidorowym czy frytki z bakłażana. Za przygotowane menu była odpowiedzialna Joanna Banad – dietetyk i autorka popularnego fanpage’a „Posypane”, która specjalizuje się w zdrowej, dobrze zbilansowanej diecie.

Wśród uczestników warsztatów znaleźli się m. in. Katarzyna Ceran (bakeandtaste.blogspot.com); Barbara Sludkowska i Julia Wacławiak (basjulowepasje.blogspot.com); Karolina Adamczyk-Rzeźnik (cook-yourself.com); Katarzyna Biegańska z córką Olą (gotujzrodzinka.pl); Paulina Urbańczyk (mojapasjasmaku.pl); Joanna Łuczak i Łukasz Łuczak (coffeeinpoland.blogspot.com); Wioleta Galla (mama-bloguje.com) oraz Angelika Bogusz (birginsen.com). Zaproszeni blogerzy w swoich wpisach podejmują najczęściej tematykę kulinarną, lifestylową i parentingową.