Rozgrzeją w jesienny poranek, a w ciągu dnia uchronią przed przeziębieniem, dzięki zawartości naturalnych „antybiotyków”. Wieczorem natomiast nasycą i przygotują do walki z infekcjami.

Śniadanie – zupa warzywna z papryką i kaszą jaglaną

Zupa warzywna na śniadanie? – To coś nowego, ale wartościowego pod wieloma względami – przekonuje dietetyk Anna Czyż. – Jest łagodna, nie obciąża przewodu pokarmowego, więc jako pierwszy posiłek przygotuje go doskonale do całodziennej pracy. Poza tym wzmocni narządy trawienne i dostarczy energii, dzięki czemu będziecie mogli aktywnie działać od samego rana. Co więcej, doskonale rozgrzeje późną jesienią, gdy niskie temperatury i częste opady nie rozpieszczają.

Składniki na 4 porcje:
– 1 udko bez skóry,
– 2 skrzydełka,
– 2 średnie marchewki,
– 1 korzeń pietruszki,
– kawałek selera,
– 1 cebula,
– 1 mała czerwona papryka,
– 1 łyżka oleju rzepakowego,
– 6 łyżek kaszy jaglanej,
– 1 butelka soku wielowarzywnego marki Ogrody Natury,
– przyprawy: majeranek, lubczyk, sól, pieprz,
– świeże zioła: bazylia i oregano

Przygotowanie: Cebulę, pociętą na drobno, zrumienić w garnku na oleju z przyprawami, dodać pokrojoną paprykę, chwilę podsmażać. Włożyć udko i skrzydełka, zalać litrem ciepłej wody, gotować 20 minut. Następnie dołożyć włoszczyznę i kaszę jaglaną. Gotować kolejne 20 minut. Na koniec doprawić zupę sokiem wielowarzywnym marki Ogrody Natury, bazylią i oregano.

Danie dostarczy organizmowi potasu i witaminy A. Ponadto odkwasi organizm oraz nie wywoła skoku poziomu cukru we krwi, co zdarza się po posiłkach zawierających dużą ilość pieczywa. – Dzięki temu nie będziecie się czuć senni po takim śniadaniu – zapewnia ekspertka. – Najważniejsze jednak, że zupa znakomicie rozgrzeje i nasyci, głównie ze względu na obecność kaszy jaglanej, która zagęszcza danie. Będzie również pysznie smakować, dzięki pomidorom, burakom i papryce, z których jest przygotowany sok wielowarzywny marki Ogrody Natury.

Obiad – wegański barszcz ukraiński z zielonym pieprzem

Dzięki temu, że w zupie nie ma mięsa, będzie miała ona typowo odkwaszające działanie. A to polecane jest przez ekspertów szczególnie osobom, które cierpią na obniżenia nastroju oraz skłonność do przeziębień.

Składniki:
– 1 litr wody
– 1 duża marchewka,
– 1 korzeń pietruszki,
– kawałek selera,
– biała część pora,
– 1/8 główki kapusty,
– 3 ziemniaki,
– 2 buraki,
– butelka soku z czerwonych buraków marki Ogrody Natury,
– 1 filiżanka ugotowanej białej fasoli,
– 2 łyżki oleju rzepakowego,
– 2 cebule,
– 2 ząbki czosnku,
– 2 liście laurowe,
– 4 ziarenka ziela angielskiego,
– do przyprawienia: majeranek, lubczyk, sól, sok z jednej cytryny, cukier trzcinowy nierafinowany oraz pieprz zielony w zalewie solankowej lub pieprz marynowany (1 łyżka)

Przygotowanie: Wszystkie warzywa obrać, pokroić na kawałki. W garnku na oleju przyrumienić posiekaną cebulę z czosnkiem, majerankiem, pieprzem, zielem angielskim oraz lubczykiem. Następnie zalać litrem podgrzanej wcześniej wody, wrzucić włoszczyznę i liście laurowe, a następnie gotować przez 10 minut.

Kapustę drobno posiekać i udusić w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Obrane buraki pokroić w kostkę, dorzucić do zupy, po 10 minutach dodać ziemniaki, gotować jeszcze przez 15 minut. Na koniec dorzucić kapustę, fasolkę, doprawić sokiem z czerwonych buraków marki Ogrody Natury oraz solą, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

– Obecność warzyw, pod wieloma postaciami – soku czy pociętych kawałków, dostarcza witaminy A, potasu, fosforu oraz żelaza. Ten ostatni pierwiastek, którego głównym źródłem w daniu są buraki, zwiększa odporność organizmu przed infekcjami, usuwa zmęczenie oraz poprawia wydolność – tłumaczy dietetyk. – Z kolei cebula i czosnek dostarczają substancji o działaniu przeciwbakteryjnym, będąc tym samym naturalnym antybiotykiem. Pieprz ma zaś właściwości wzmacniające, gdyż zawarte w nim antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki.

Kolacja – potrawka z soczewicą

Ta bardzo prosta potrawka jest idealnym pomysłem na wieczorne danie, szczególnie po całym dniu spędzonym w pracy, bez możliwości zjedzenia porządnego, sycącego i ciepłego posiłku. Jedynie dwa wykorzystane w niej składniki – cebula i czosnek – wymagają krojenia, gdyż warzywa są zastąpione sokiem pomidorowym marki Ogrody Natury, dzięki czemu danie będzie można przygotować w krótkim czasie i szybko się rozgrzać po przyjściu do domu.

Składniki na 2 porcje:
– 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego,
– 1 cebula,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżeczka ziaren kolendry,
– 80 g czerwonej soczewicy,
– 100 ml mleczka kokosowego,
– 1 butelka soku pomidorowego marki Ogrody Natury,
– przyprawy: chili, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Przygotowanie: Na oleju zrumienić posiekaną cebulę, czosnek z kolendrą i majerankiem, następnie dodać soczewicę. Chwilę podgrzewać, po czym zalać filiżanką wody i gotować przez około 10 minut. Dodać mleczko kokosowe i sok pomidorowy marki Ogrody Natury, gotować przez kolejne 15 minut. Doprawić chili, solą, pieprzem i papryką w proszku.

– W budowaniu odporności ogromne znaczenie mają cebula i czosnek, działając przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Z kolei obecność chili sprawi, że potrawa będzie działała rozgrzewająco, zaś sok marki Ogrody Natury odkwasza organizm, przygotowując go do walki z infekcjami, co jest szczególnie ważne jesienią – tłumaczy dietetyk Anna Czyż. – Potrawę można dodatkowo posypać bogatą w witaminę C natką pietruszki.