Chłodnik to doskonały pomysł na zupę gaszącą pragnienie, gdy za oknem upał, a z apetytem bywa różnie. To dość specyficzna zupa, bowiem jej przygotowanie nie wymaga gotowania. Mówi się, że jest rodzajem słowiańskiego gazpacho (kuchnia hiszpańska), czyli swoistym połączeniem zupy z sałatą.

F7 - Chłodnik litewski

Przygotowuje się go bardzo szybko, dlatego na pewno uda się każdemu. Chłodnik bywa serwowany w wielu wersjach kolorystycznych i smakowych. Ja preferuję chłodnik czerwony, zwany litewskim, niekiedy kresowym. Pochodzenie tej zupy jest dość dyskusyjne. Jej korzeni doszukujemy się zarówno w kuchni litewskiej, jak i polskiej. Wzmianki o chłodniku znaleźć możemy w staropolskiej literaturze. Chłodnik podano Wokulskiemu w czasie odwiedzin w domu Izabeli Łęckiej. Gościł też na stole podczas wielkiej uczty na zamku w Soplicowie.

Bazą tradycyjnego chłodnika był kwas naturalny tj. żurek lub kwas buraczany, który nadawał zupie niezwykle wytrawny smak. Dziś częściej stosuje się mleko ukwaszone, jogurt naturalny, kefir, maślankę, mleko acidofilne, napój turecki – Ayran, a niekiedy śmietanę. Ja preferuję jogurt, gdyż spośród produktów nabiałowych posiada najdelikatniejszą konsystencję, przy jednoczesnej dużej zawartości białka i niskiej wartości kalorycznej.

Chłodnik to zupa wyjątkowo wdzięczna pod względem możliwości zastosowania dodatków uwzględniających preferencje i upodobania. Idealnie smakowo w chłodniku komponują się: jaja na twardo, cebula, boćwina, liście szczawiu, szpinaku, koperek, czosnek, ogórek surowy lub kwaszony, szczypiorek, natka pietruszki, szczypiorek, pomidor, ogórek, rzodkiewka, burak czerwony. Jako dodatek do zupy wspaniale smakują pieczone, gotowane lub smażone ziemniaki, kasza gryczana prażona oraz grzanki.

Smak zupy można urozmaicać według własnej inwencji twórczej stosując dodatki, dbając o to, by ich smak i konsystencja na wzajem dobrze się komponowały. Dobry chłodnik powinien być bezdyskusyjnie: zimny, intensywnie różowy i orzeźwiający. A nade wszystko pełen niespodzianek…

Chłodnik litewski:
Składniki:

  • 450 ml kefiru
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1 jajo na twardo
  • 2 rzodkiewki
  • 2 sztuki buraczka gotowanego lub marynowanego
  • 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego w proszku
  • pół pęczka botwinki
  • szczypiorek, koperek, pietruszka, sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:
1.    Kefir przelać do dzbanka.
2.    Koncentrat barszczu czerwonego wymieszać w jak najmniejszej ilości wody. Dodać do kefiru i dokładnie wymieszać.
3.    Pomidora, ogórka, buraczka, rzodkiewkę pokroić w kostkę.
4.    Jajo obrać i pokroić w ósemki.
5.    Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
6.    Botwinkę umyć, pokroić w paseczki i przelać wrzątkiem na sicie.
7.    Wszystkie składniki połączyć w dzbanku. Dobrze wymieszać.
8.    Doprawić do smaku solą i pieprzem.

F6 - Chłodnik litewski

Moja rada:
Przygotowanie chłodnika nie zajmuje wiele czasu, jednak gwarancją sukcesu jest temperatura podania zupy. Gdy chcemy by był naprawdę zimny, trzeba wstawić go do lodówki na kilka godzin. Jeżeli w lodówce znajduje się wolne miejsce radzę wstawić tam również wazę, filiżanki, w których go podamy i miseczki na dodatki. Jeśli posiłek będzie podawany na dworze, wazę z chłodnikiem dobrze jest umieścić w większym naczyniu napełnionym lodem.

Źródło: www.eko-polska.pl