Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki Lubella
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 60 g sezamu
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g nasion czarnuszki
  • 30 g płynnego oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego z lawendową nutą Łowicz
  • niepełna szklanka wody

Dodatkowo do podania na stół:

  • dżem brzoskwiniowy z lawendową nutą Łowicz

 

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Słonecznik, sezam i wiórki kokosowe zmiel na mąkę. Wszystkie suche składniki wsyp do miski, dodaj olej kokosowy, dżem i wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj na cienką warstwę. Dobrze jest przewałkować całość zwilżonym wodą wałkiem do ciasta. Następnie pokrój masę na kawałki równej wielkości i piecz około 30 minut. W czasie pieczenia 2-3 razy wypuszczaj parę uchylając na chwilę drzwiczki piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg, żeby pieczywo równomiernie się przyrumieniło. Gotowe pieczywo odstaw do przestudzenia i przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie straciło chrupkości. Podawaj z dżemem Łowicz brzoskwinia z lawendową nutą.