Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Niestety większość z nas sięga wtedy po najpopularniejsze słodkie przekąski, które w swoim składzie mają przede wszystkim cukier, przez co ich nadmiar może powodować różne powikłania zdrowotne. Najwyższa pora zmienić przyzwyczajenia i spróbować naturalnego, ale słodkiego przysmaku, czyli kremu sezamowego!

Pasta tahini przygotowywana jest z uprażonych nasion sezamu, które są skarbnicą wapnia, a także bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz fitosteroli, czyli substancji, które dbają o prawidłową pracę serca. W polskiej kuchni orientalny krem sezamowy nie jest jeszcze bardzo popularny, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów na jego wykorzystanie.

Naleśniki z tahiną

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • ¾ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • Szczypta soli
  • Tahina marki Jasmeen
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich

Przygotuj ciasto naleśnikowe – zmiksuj jajka, mleko, mąkę, wodę gazowaną, olej, cukier i sól na jednolitą masę. Następnie usmaż cienkie naleśniki. Przed podaniem posmaruj tahiną, posyp orzechami i złóż w trójkąty

Tahina jako dip

  • Wafle ryżowe
  • Ulubione owoce
  • Tahina marki Jasmeen
  • Miód

W miseczce wymieszaj krem sezamowy z odrobiną miodu. Połamane wafle ryżowe lub umyte i pokrojone owoce „zamaczaj” w przygotowanym dipie.

Sezamowe muffiny

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 150 gram masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek pasty Tahina marki Jasmeen
  • Sypki sezam do ozdoby

Masło i cukier utrzyj mikserem na gładką masę, w trakcie miksowania dodawaj pojedynczo jajka. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wkładaj po jednej łyżce do foremek na muffiny, następnie połóż łyżeczkę pasty sezamowej i przykryj kolejną łyżką ciasta. Na koniec posyp ziarnami sezamu. Piecz około 25 min w temperaturze 160 stopni.

Tarta z owocami

  • 3 banany
  • 250 gram herbatników
  • 50 gram miękkiego masła
  • 1 opakowanie pasty Tahina marki Jasmeen

Rozdrobnij herbatniki i połącz z masłem. Przygotowane ciasto przełóż do formy na tartę ( ok. 24 Ø), dokładnie dociskając. Schowaj do lodówki na 4 godziny. Następnie posmaruj pastą sezamową i ułóż pokrojone w plasterki banany.

Tahina w roli głównej

  • 200 gram Tahiny marki Jasmeen
  • 4 łyżki miodu
  • Ziarna słonecznika do ozdoby

Ucieraj tahinę z miodem do całkowitego połączenia. Jeśli otrzymana chałwa będzie za mało słodka dodaj trochę miodu. Następnie przełóż do pojemnika, posyp ziarnami słonecznika i schowaj do lodówki. Po kilku godzinach chałwa będzie gotowa.

Smacznego !