Młody człowiek cały czas się rozwija, a więc szczególnie potrzebuje zdrowej żywności, którą powinien mu zapewnić catering dla przedszkola, a także rodzice w domu. Dziecko, które ma zrównoważoną dietę, pełną wszystkich wymaganych witamin, aminokwasów, tłuszczów nienasyconych a także mikroelementów, będzie miało o wiele mocniejszy system odpornościowy, a także będzie mogło uniknąć wielu schorzeń przewlekłych takich jak cukrzyca czy alergia pokarmowa.

Mięso w diecie przedszkolaka

Wszystkie firmy, które profesjonalnie zajmują się cateringiem dla przedszkola, posiadają bogate menu, w którym znajdują się tylko takie dania, które dostarczają organizmowi malucha nie tylko kalorii albo pozytywnych wrażeń smakowych, ale także wszystkich tych elementów, które zostały opisane powyżej.

A więc, zbilansowana dieta dziecka obowiązkowo zawiera mięso. Chociaż cały czas toczą się dyskusje na temat tego, czy dzieci mogą odżywiać się zgodnie z dietą wegetariańską, na pewno sprawdzonym stwierdzeniem jest to, że najważniejsze aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytwarzać, zawierają się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście, catering dla przedszkoli powinien oferować dzieciom wystarczającą ilość mięsa, które jest niezbędne dla rozwoju całego organizmu.

Mięso w przedszkolu i w domu powinno być podawane w postaci kotletów mielonych, schabowego, jako nadzienie do naleśników, pierogów, zapiekanek, gołąbków oraz innych dań. Także nie wolno zapominać o rybach i drobiu, które są szczególnie lekkostrawne. Nie warto jednak karmić dzieci konserwami, kiełbasami oraz parówkami. Ponadto, bardzo niebezpiecznym produktem w przypadku dzieci są gotowe pasztety, które zawierają bardzo dużo mięsa, oddzielonego mechanicznie, czyli tak zwanego MOMu. W skład MOMu wchodzą skóry zwierząt, ich wewnętrzne organy, oczy oraz inne części ciała, które normalnie nie są używane do jedzenia. Częste spożywanie takich produktów przez dzieci może skutkować rozwojem alergii.

Tłuszcze oraz cukry a dieta dziecka

Każda porządna firma, oferująca catering dla przedszkoli, powinna zapewnić swoim podopiecznym dietę pełną zdrowych tłuszczów i cukrów.
W przypadku tłuszczów, które powinny być regularnie spożywane przez młode dzieci, znajdują się, przede wszystkim, tłuszcze wielonienasycone. Ich podstawowym źródłem są ryby, orzechy oraz oleje roślinne. Oczywiście, dieta maluchów nie powinna zawierać ciężkostrawnych dań smażonych na smalcu. Frytury oraz margaryny wykorzystywane w przemyśle spożywczym także nie są odpowiednie do cateringu dla przedszkoli. Takie tłuszcze przechodzą specjalną obróbkę wodorem, która sprawia, że olej może być wykorzystywany do smażenia po 16 godzin bez przerwy. W wyniku procesów chemicznych taki tłuszcz staje się kancerogenny.

Cukry, które powinny być spożywane przez młodych ludzi, to przeważnie kasze a także pieczywo pełnoziarniste. Catering dla przedszkoli powinien mieć ograniczoną ilość produktów o zawartości cukrów prostych.