Rośliny strączkowe to wspaniałe źródło wartości odżywczych, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jednym z najcenniejszych ziaren należących do tej grupy jest soczewica. Jej bardzo wysoka zawartość białka sprawiła, że szczególną popularność zyskała wśród wegetarian i wegan. W ofercie marki Halina znajdziemy dwa rodzaje soczewicy, z której przyrządzimy smaczne oraz pożywne dania.

Bogate źródło białka

Wśród produktów zawierających najlepiej przyswajalne białko pochodzenia roślinnego soczewica zajmuje drugie miejsce, zaraz po soi. Ludzki organizm przyswaja aż 85% protein dostarczanych wraz z tymi zielonymi lub czerwonymi ziarnami. Dzięki temu stały się one alternatywą dla osób niespożywających mięsa.

Doskonały składnik w kuchni

Wśród wielu dostępnych odmian soczewicy najpopularniejsze to soczewica czerwona i zielona. W ofercie marki Halina dostępne są one w opakowaniach 500 g.  Soczewica czerwona nie wymaga namaczania przed gotowaniem i łatwo się rozgotowuje, dlatego doskonale sprawdzi się jako składnik pożywnych, rozgrzewających zup oraz sosów. Z kolei odmiana zielona ma bardzo delikatny smak i po ugotowaniu jest sypka. Ze względu na swój niebanalny kształt i konsystencję, zielone ziarna najczęściej wykorzystywane są w przygotowywaniu sałatek, pierogów oraz past kanapkowych. Hitem ostatnich lat jest pasztet z soczewicy, który swoim smakiem doskonale imituje ten powstały z mięsa.

Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina zapraszamy na stronę: www.halina.eu

 

Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods Sp. k.

Produkt: Soczewica czerwona marki Halina

Dostępne opakowania: 500g

Cena detaliczna: ok. 6 zł

Produkt: Soczewica zielona marki Halina

Dostępne opakowania: 500g

Cena detaliczna: ok. 6 zł