Salsa pomidorowa

  • 1 puszka pomidorów Łowicz
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

 

 

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

Domowe nachosy

  • 200 g mąki tortowej Lubella
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 8 łyżek oleju

 

 

 

W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

 

Pieczone warzywa

·         marchewka
·         bataty
·         szparagi
·         cukinia
·         sól, pieprz, ulubione zioła
·         olej 
 

Warzywa obrać, pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.