Od wielu lat jednym z istotnych dostawców kawy dla Starbucks jest Rwanda. Ziarna pochodzące z kraju „tysiąca wzgórz i tysiąca uśmiechów” charakteryzują się unikalnymi nutami cytrusowo-czekoladowymi, którym zachwycili się eksperci Starbucks. W kawiarniach Starbucks w Polsce dostępne są ziarna „Rwanda Umushanana”, których owocowy smak idealnie sprawdzi się w upalne miesiące.

W misję Starbucks wpisana jest odpowiedzialność za ludzi i region, z którego pochodzi dostępna w kawiarniach kawa. Dlatego tak ważne jest, by pozyskiwać ją w sposób zgodny z C.A.F.E Practices. Realizowanie tych praktyk pozwala na budowanie pozytywnego wpływu na lokalną społeczność, środowisko i gospodarkę. Ważnym elementem budowania ekspertyzy kawowej marki są wyjazdy pracowników na plantacje kawy. Anna Chylewska – kierownik regionalny Starbucks Warszawa, związana z marką od otwarcia pierwszej kawiarni w Polsce, miała okazję przekonać się na własne oczy w jaki sposób żyją i pracują farmerzy z Rwandy.

Pracownicy Starbucks w ramach wyjazdu mogli poznać cały proces uprawy kawy, od zasadzenia nasion, przez zbieranie owoców, aż do momentu suszenia ich i pozyskiwania ziaren. Bezpośrednio przekonali się w jaki sposób Starbucks współpracuje z lokalnymi farmerami i rozwija ich wiedzę na temat najlepszych sposobów dbania o rośliny. – Możliwość poznania osób, które pracują na plantacji była wspaniałym doświadczeniem. Niesamowite było to jak ważne dla farmerów są C.A.F.E Practices i to jak bardzo zależy im na tym aby jakość ziaren była jak najwyższa. – Dzięki wyjazdowi do Rwandy zrozumiałam jak wiele czynników ma wpływ na smak kawy i jak ważni w tym procesie są pracownicy farm. Teraz dzielę się tymi doświadczeniami z naszymi Partnerami i Gośćmi. – mówi Anna Chylewska, District Manager Warszawa Starbucks Polska.

Temperatura za oknami potwierdza, że na dobre rozpoczęło się lato. W jaki sposób możemy radzić sobie z upałem? Orzeźwiająca i cytrusowa odpowiedź pochodzi z Rwandy. Dostępna od niedawana w Polsce „Rwanda Umushanana” idealnie nadaje się do przygotowania zimnej kawy, podanej z plastrem pomarańczy i odrobiną syropu malinowego. Jej nazwa nawiązuje do tradycyjnego stroju zakładanego przez rwandyjskie kobiety na wyjątkowe okazje. W ostatnich latach ta charakterystyczna suknia stała się symbolem przemian społecznych. Uosabia siłę rwandyjskich kobiet i podkreśla ich liczne i ważne dla kraju osiągnięcia. Tego lata możesz przenieść się do Rwandy pijąc w Starbucks kawę przygotowaną na bazie ziaren „Umushanana”.