O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, każdy dobrze wie. Od dziecka powtarzano nam, że dzięki porannemu jedzeniu będziemy mieć siłę i energię na cały poranek i popołudnie. Niestety, niewielu z nas ma rano czas i pomysł na przygotowanie smacznego i pełnowartościowego dania. Przy okazji Europejskiego Dnia Śniadania, który jest obchodzony 24 kwietnia, warto więc pomyśleć o urozmaiceniu menu śniadaniowego o szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie smakowite posiłki.

Polacy rano najczęściej jedzą kanapki z serem lub wędliną z dodatkiem pokrojonych warzyw albo płatki z mlekiem. To posiłki, które nie dostarczają organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, co  może powodować szybką utratę energii i zmęczenie już po kilku godzinach od wstania z łóżka. Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania, eksperci marki Jasmeen przygotowali przepisy na sycące śniadania, które można zjeść w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Wcale nie trzeba wstawać wcześnie rano, wystarczy poświęcić trochę czasu wieczorem i przygotować coś na następny dzień.

Jajka na twardo z hummusem

Rano warto jeść  produkty bogate w białko, dzięki któremu dłużej będziemy czuć się syci. Dodatkowo przyspieszy ono (o ok. 25 proc.) naszą podstawową przemianę materii.

  • 2 jajka
  • Hummus z tahiną Jasmeen
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Wieczorem ugotuj jajka na twardo, obierz i schowaj do lodówki. Rano przekrój na pół i nałóż łyżkę hummusu z tahiną Jasmeen. Na koniec ozdób listkami pietruszki. Zjedz wraz z pieczywem pełnoziarnistym.

Babeczki z boczkiem

Zamiast tradycyjnych kanapek można z kolei przygotować wytrawne babeczki, a dodatkowo podkreślić ich smak wybraną pastą.

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 cebule
  • 15 dag żółtego sera
  • 5 dag szynki
  • 5 dag boczku
  • łyżka oliwy
  • pasta Harrisa Jasmeen
  • pasta Baba Ghanoush Jasmeen

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Pokrój żółty ser, szynkę boczek i cebulę w kostkę. Cebule i boczek podsmaż na oliwie Jajka roztrzep z mlekiem. Masło roztop w rondelku i ostudź, a następnie dodaj do mleka i dokładnie wymieszać. Masę połącz z reszta składników. Do każdej foremki włóż łyżkę ciasta. Piecz około 20 minut. Rano wystarczy posmarować babeczki pastą z bakłażana lub z ostrej papryki.

Smacznego !

Więcej informacji na temat marki Jasmeen znaleźć można na stronie www.levant.pl