kurki_fotoŻółciutkie, chrupiące, aromatyczne, po prostu zachwycające! Kurki królują teraz na stołach. Miłośnicy tych leśnych przysmaków z powodzeniem mogą szukać ich w restauracjach. Niektórzy szefowie kuchni stworzyli z kurek nawet specjalne menu

Kurki to jeden z moich ukochanych dodatków i co roku czekam na nie z niecierpliwością – mówi Zbigniew Kowalczyk, szef kuchni we wrocławskim Road American Restaurant.

W tym roku z Roadzie dostępne jest sezonowo całe kurkowe menu. –  Food from the wood, bo tak się nazywa, to zestaw potraw specjalnie skomponowanych po to, by wydobyć niesamowity smak kurek i przekonać do niego nawet najbardziej nieprzekonanych – dodaje szef kuchni.

Jest w nim zarówno propozycja śniadaniowa (jajecznica z kurkami), jak i kurki z patelni w śmietanowym sosie z ziołami. Z propozycji obiadowych warto spróbować czarnego makaronu (tagiolini black) z kurkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. W leśnym menu nie zabrakło również sztandarowych dań Roada, czyli steka i burgera. Top sirloin – wyśmienity stek – podawany jest z pieczonym ziemniakiem, sosem kurkowym i warzywami ratatuj. Za to miłośnicy burgerów powinni spróbować wersji z polędwicą i kurkami oraz rukolą i pomidorem, podawanej w bułce własnego wypieku z frytkami.