Sezon grillowy w pełni, a ty nie masz już pomysłu jakimi potrawami zaskoczyć swoich znajomych podczas kolejnego spotkania? Nie musisz się martwić, bo eksperci Jasmeen przygotowali nowe, wyjątkowe przepisy na przekąski, które urozmaicą tradycyjnego grilla.

Wprowadzając do swojego tradycyjnego menu potrawy lub składniki kuchni Bliskiego Wschodu nie tylko poszerzamy horyzonty, ale przede wszystkim pobudzamy kubki smakowe. Ketchup, musztarda czy sos czosnkowy, które podajemy do kiełbasy lub karkówki możemy zamienić na pastę – dla fanów pikantnego jedzenia z ostrej papryczki harissa, a dla wielbicieli delikatnych smaków z bakłażana (Baba Ghanoush np. marki Jasmeen).

Soczysty kurczak na ostro

Poza popularną kiełbasą, kaszanką czy karkówką warto spróbować także grillowanego kurczaka. Dodając odrobinę pasty harissa do marynaty uzyskamy mięso ostre, apetyczne i o intensywnym zapachu.

Składniki:

  • 700 g piersi kurczaka
  • 4–5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
  • 1 kostka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Kilka godzin przed grillem przygotuj marynatę. W dużym pojemniku lub misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Kurczaka umyj i usuń żyłki lub chrząstki. Podziel piersi na kilka kawałków. Włóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz każdy kawałek. Schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny. Grilluj do zarumienienia z każdej strony i miękkości w środku.

Szybka sałatka z ciecierzycą

Padła propozycja spontanicznego grilla ze znajomymi, a sklepy są zamknięte? Rezygnujesz, bo nie masz nic przygotowanego? Eksperci Jasmeen nie boją się takich wyzwań i wychodzą na ratunek – zrób smaczną i szybką sałatkę, która nie wymaga posiadania w spiżarni wielu składników.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy np. marki Jasmeen
  • 2 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • Opakowanie sera feta (około 150 gr)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 cebula czerwona
  • Rukola lub natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz z zalewy, przepłucz i pozostaw do odcieknięcia. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z pomidora usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj pokrojony ser feta. Składniki polej oliwą i dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu posyp rukolą lub natką pietruszki.

Smacznego!