Wbrew przekonaniom, że hamburger to amerykański wynalazek, ta popularna dziś potrawa tak naprawdę pochodzi z Niemiec. Zupełnie jak Radler – orzeźwiające połączenie piwa i lemoniady, które zdobywa podniebienia Polaków. Nie tylko dlatego hamburger i Radler tak doskonale pasują do siebie.

 

Ćwierćfunciak z Hamburga

Historia hamburgera jest starsza od historii powstania Stanów Zjednoczonych, z którymi dziś nierozłącznie kojarzy się nam ta prosta i popularna potrawa. W XV w. kucharze w Hamburgu do siekanej wołowiny dodają cebulkę i przyprawy i danie to serwują jako stek hamburski. W XIX w. za sprawą niemieckich imigrantów stek hamburski trafia do menu amerykańskich restauracji i w krótkim czasie staje się jednym z najczęściej serwowanych posiłków nie tylko na nowojorskim nadbrzeżu. Pierwszego hamburgera w bułce podano w 1904 r., a w 1923 r. w Stanach Zjednoczonych powstaje pierwsza restauracja, w której głównie serwuje się właśnie to danie. Amerykański ćwierćfunciak (ang. Quarter Pounder) kojarzy się nam dzisiaj z USA równie mocno, co Statua Wolności.

Radler z Monachium

Mniej więcej w tym samym czasie na starym kontynencie Franz Xaver Kugler – właściciel pubu w Monachium i zapalony rowerzysta wymyśla Radlera. Kiedy po zakończeniu I wojny światowej jazda na rowerze stała się popularną rozrywką w Niemczech, Kugler wytyczył szlak rowerowy przez las, z Monachium wprost do jego pubu w górach. Gdy w pewną czerwcową sobotę około 13 000 rowerzystów najechało jego karczmę Kugler-Alm i zażądało piwa, niemal wyczerpali zapasy złocistego trunku. Kugler miał jednak kilka tysięcy butelek cytrynowej lemoniady. Aby pozbyć się tego, co uważał za bezużyteczny zapas, zmieszał lemoniadę z pozostałym piwem i z dumą oświadczył, że wymyślił tę mieszankę celowo dla rowerzystów. Nazwał ją Radlermass („radler” oznacza w języku niemieckim rowerzystę, a „mass” litr piwa).

4

Męskie grillowanie

Czy Franz Xaver Kugler serwował Radlera z hamburgerem? Tego nie wiemy. Ale dziś z pewnością tak właśnie by zrobił. Hamburger to szybkie i proste danie, bogaty smak zawdzięcza doskonałej jakości składnikom. Zupełnie jak Warka Radler – połączenie najlepszego jasnego piwa i orzeźwiającej lemoniady.

 

Dzięki powstającym dziś, jak przysłowiowe grzyby po deszczu, barom i restauracjom serwującym hamburgery w różnych odmianach i rozmiarach, po latach degradacji przez marnej jakości fast-foody, siekany stek hamburski wraca do łask. Najlepszej jakości soczysta wołowina, pszenna bułka i smakowity bukiet warzyw  to sycąca kombinacja składników idealna na spotkanie w doborowym męskim towarzystwie.

Prawdziwy ćwierćfunciak to danie tak męskie, jak męskie jest grillowanie. Przy odrobinie dobrej woli i z dobrej jakości składników każdy facet wyczaruje hamburgera godnego niemieckiej i amerykańskiej tradycji. Każdy mistrz grilla wie, że nic nie dopełnia lepiej spotkania w męskim gronie niż butelka schłodzonego, orzeźwiającego piwa. Najlepiej sprawdza się w tej roli Warka Radler, która w tym roku dostępna jest w dwóch wariantach smakowych: klasycznym cytrynowym i nowym jabłkowym.

Przepis na hamburgera z grilla

  • 500 g dobrej jakości wołowiny (najlepiej z lekkim przerostem tłuszczu, jak rostbef lub karkówka)
  • 3 szalotki lub 1 duża cebula
  • 4 bułki pszenne (np. z sezamem)
  • korniszony, pomidory, sałata lodowa
  • musztarda, majonez, ketchup
  • pieprz i sól
  • Warka Radler

 

 

Warka Radler  – receptura oparta jest na połączeniu 40% jasnego piwa Warka z 60% lemoniady. Naturalnie mętny, lekki – zawartość alkoholu na poziomie jedynie 2%. Piwo dostępne w dwóch wariantach smakowych – cytrynowym i jabłkowym. Piwo dostępne jest w opakowaniach butelka i  puszka 0,5l.

 

Grupa Żywiec S.A. to największy pracodawca w branży piwnej, zatrudniający prawie 5000 osób i jeden z czołowych producentów piwa w Polsce. Firma jest częścią Grupy Heineken, największego producenta piwa w Europie i rocznie sprzedaje 11,5 mln hektolitrów piwa warzonego w pięciu browarach w Warce, Elblągu, Leżajsku oraz Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu i Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie.