Historia pierwszych lodów sięga czasów starożytnych. Wtedy to były spożywane w postaci soku owocowego z kruszonym lodem. Przez stulecia jednak ewoluowały, aby zostać wprowadzone na salony przez francuski dwór Ludwika XIV. Dzisiejsza ich wersja jest jednak pełna cukru, syropu glukozowo- fruktozowego czy innych słodzików, co może być zgubne dla naszego zdrowia i figury. Warto więc wykonać lody samodzielnie, według przepisów ekspertów marki Akbar.

Do wykonania lodów w domu potrzebne są jedynie nasze ulubione owoce i dobrej jakości herbata. Dzięki tych składnikom nie tylko będą o wiele zdrowsze, ale również doskonale orzeźwią i ugaszą pragnienie w upalny dzień.

Lody truskawkowe

Truskawki mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Lody przygotowane na ich bazie będą więc doskonałym popołudniowym deserem.

Składniki:

  • Truskawki
  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i odcinamy od nich szypułki. Herbatę parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie już chłodny dodajemy do niego owoce i blendujemy wszystko na jednolitą masę. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny, wlewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalki.

Lody grejpfrutowe

Owoc ten nie tylko ma mało kalorii, ale również wspomaga pracę układu trawiennego. Dodatkowo wzmacnia odporność i obniża poziom złego cholesterolu. Jeśli grejpfrut jest dla nas zbyt gorzki, możemy do lodów dodać trochę miodu lub słodzik.

Składniki:

  • Szklanka soku z grejpfruta
  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • ½ łyżki miodu
  • Mięta

Przygotowanie:

Mięte dokładnie ucieramy z miodem. Herbatę parzymy i czekamy aż ostygnie. Dodajemy do niej sok grejpfrutowy, utartą miętę z cukrem i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli sok nadal nie jest wystarczająco słodki, dodajemy więcej miodu. Powstały napój wlewamy do foremek do lodów. Mrozimy przez kilka godzin.

Lody bananowe

Są bardziej kaloryczne od pozostałych propozycji, jednak dostarczają dużo energii i nadal są zdrowszym zamiennikiem tradycyjnego, sklepowego rożka.

Składniki:

  • Banany
  • Herbata Akbar Pure Ceylon

Przygotowanie:

Banany blendujemy, a herbatę parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy oba składniki. Powstałą mieszanką wypełniamy foremki do lodów. Wkładamy na kilka godzin do zamrażalki.

Smacznego!

Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl

Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl