Wakacje to przede wszystkim czas odpoczynku lub dalekich podróży. Większość z nas będąc w nowym miejscu kupuje lokalne, nieznane dotąd rzeczy. Dla smakoszy herbat to świetna okazja do spróbowania i zabrania ze sobą nowych naparów. Eksperci Ahmad Tea London specjalnie dla nich przygotowali krótki przewodnik szlakiem herbaty na całym świecie.

Herbata istnieje od niepamiętnych czasów, pierwsze zapiski dotyczące picia naparu z liści krzewu herbacianego pochodzą z X w p.n.e. Herbata zaczęła się rozprzestrzeniać od Chin przez Indie, po Europę i inne kontynenty. Mimo upływu lat, kraje wschodu zostały największymi plantatorami herbaty.

 

CHINY

Przez setki lat były jedynym producentem herbaty w rejonie wschodniej Azji. Chiny posiadają prawie 1,5 mln hektarów porośniętych herbatą, dzięki temu są odpowiedzialne za około 18% światowego eksportu herbaty. W Państwie Środka bardzo popularne są herbaty zielone, białe i oolong. Znajdziemy tam także wiele rodzajów herbat, które nie są dostępne w krajach europejskich, m.in. herbaty prasowane w małe bloczki. Będąc w Chinach warto wypytać mieszkańców o sposób zaparzania każdego rodzaju, bowiem każdy napar przygotowuje się według innych zasad.

INDIE

Indie są największym producentem herbaty na świecie. Są odpowiedzialne za około 12% światowego obrotu herbaty. Szczególną pozycję zajmuję tam herbata Darjeeling, czyli złoty napar z charakterystycznym aromatem muskatu. Herbata Darjeeling uprawiana jest u podnóża Himalajów na wysokości od 700 do 2000 m n.p.m. Proces jej uprawy jest bardzo długi (często musi upłynąć nawet 10 lat aby liście były idealne do zbioru).

JAPONIA

To państwo słynie z wysokojakościowych zielonych herbat, które rzadko kiedy można spróbować w innych krajach. Cena eksportu światowego często przewyższa koszty związane z uprawą, dlatego odwiedzając Japonie nie można zapomnieć o chwili dla herbaty. Tamtejszy zielony napar, dzięki umiejscowieniu ogrodów blisko rzek, strumyków i jezior, miejsc łączenia ciepłej i gęstej mgły z chłodną rosą, ma intensywniejszy kolor i aromat, jest bardzo bogaty w witaminę C. Zaś samo przygotowanie i picie jest rytuałem pełnym precyzji.

SRI LANKA

Sri Lanka, wyspa znana także pod poprzednią nazwą Cejlon, posiada ponad 188 000 ha przeznaczonych na uprawę herbaty. Obszar ten jest odpowiedzialny za ponad 19% światowego eksportu. Dzięki mieszaniu herbat z różnych obszarów i wysokości wyspy znajdziemy tu szeroki wachlarz smaków i kolorów naparu cejlońskiego. Herbata Ceylon Ahmad Tea London należy do gatunku uprawianego w górnych partiach wyspy, dzięki temu ma subtelny smak. Napary z liści rosnących niżej mogą być intensywniejsze. Bez względu na wysokość upraw wszystkie cejlońskie herbaty mają jasno złoty kolor.

KENIA

Kenia należy do jednych z najstarszych regionów herbacianych w Afryce. Eksportowane jest stamtąd około 348 tys. ton herbaty rocznie, co stanowi 22% światowego eksportu. Równikowy klimat pozwala na uprawę herbaty przez cały rok, ale najlepszej jakości herbatę uzyskuje się ze zbiorów od lutego do marca. Napary z liści kenijskich mają czerwono- miedziany jasny kolor, ich smak orzeźwia. Mieszanki tych herbat najlepiej sprawdzają się wczesną porą dnia. English Breakfast Ahmad Tea London jest jedną z najbardziej popularnych kombinacji kenijskich herbat.

WIELKA BRYTANIA

Choć na angielskich wyspach nie znajdziemy plantacji herbat, to możemy poznać rytuał wywodzący się z królewskiego dworu. Warto poznać bliżej tradycję tzw. tea time i spróbować angielskich herbat, zarówno tych tradycyjnych (np. Ahmad Tea London) jak i tych z dodatkiem mleka.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl