Zimą chętnie korzystamy z termosów lub kubków termicznych. Dzięki nim możemy w nawet najbardziej niesprzyjających warunkach napić się ciepłej, rozgrzewającej herbaty. Pamiętajmy jednak, że aby herbata z termosu smakowała tak dobrze, jak ta z ulubionej filiżanki, należy przygotować ją w odpowiedni sposób.

Błędem, który najczęściej popełniamy, jest wrzucanie liści herbacianych lub torebki prosto do termosu. Wiele osób pozostawia również fusy przez cały dzień, co sprawia, że herbata, z uwagi na przenikające do wody garbniki, staje się niezwykle gorzka. Pamiętajmy również, że napar przez kilka godzin w kubku staje się intensywniejszy, można więc do parzenia użyć mniej liści herbacianych niż zwykle. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na herbatę z termosu.

Herbata rozgrzewająca

Jeśli Twój termos lub kubek termiczny ma gumowe elementy, to dodatki o intensywnym smaku, jak np. imbir, czy barwiące, jak np. szafran, mogą pozostawić na nich niezmywalne ślady. Warto więc posiadać wymienne elementy do kubka termicznego lub kupić termos, który będzie w całości wykonany ze stali.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Kawałek korzenia imbiru
  • Łyżeczka miodu
  • 2 goździki
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Wodę gotujemy z goździkami i cynamonem. Zalewamy nią herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Przelewamy do termosu używając sitka, dodajemy miód oraz starty na tarce imbir.

Herbata wzmacniająca odporność

Ciepły napój z dodatkiem domowego soku malinowego czy miodu nie tylko będzie smaczny, ale również wesprze odporność organizmu.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Sok malinowy
  • Cytryna
  • Suszone pomarańcze

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Przelewamy do termosu, dodajemy sok malinowy, sok z cytryny i suszone pomarańcze.

Herbata łagodząca dolegliwości trawienne

Kurkuma działa łagodnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz rozkurczająco. Dodatkowo wspomaga pracę trzustki i wydzielanie gastryny – hormonu wpływającego na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Kawałek korzenia kurkumy
  • Brązowy cukier
  • Kilka listków mięty

Przygotowanie:

Miętę ucieramy z cukrem. Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy startą na tarce kurkumę. Napój przelewamy do termosu i dodajemy utartą miętę z cukrem.

Smacznego!