„Kräftskiva” to święto obchodzone w Szwecji pod koniec lata, którego główną atrakcją jest jedzenie raków. IKEA Łódź, chcąc przybliżyć swoim klientom smaczną, szwedzką tradycję, od 1 sierpnia, od poniedziałku do piątku, zaprasza na przepyszne, rakowe przysmaki, dostępne zarówno w Sklepiku Szwedzkim, jaki i w Restauracji IKEA Łódź.

„Kräftskiva” została zapoczątkowana w Szwecji w XVIII wieku, kiedy to szwedzkie jeziora obfitowały w raki. Wiele europejskich restauracji serwowało wówczas ten przysmak, co znacznie zmniejszało całą populację raka w Europie. Wprowadzono więc ograniczenia jego połowów – jedynie do dwóch letnich miesięcy – sierpnia i września. Od tego czasu jedzenie tych smacznych skorupiaków tradycyjnie odbywa się w sierpniu. IKEA Łódź, wierna szwedzkiemu zwyczajowi, przez cały miesiąc zaprasza więc swoich klientów na smaczne, rakowe przekąski.

Raki

Czas spotkań w gronie najbliższych

Uczty rakowe zazwyczaj odbywają się na świeżym powietrzu, w gronie rodziny i przyjaciół. Stoły ozdabiane są lampionami z papieru, kwiatami i serwetkami, a biesiadnicy mają na głowach specjalne, papierowe czapeczki. Oprócz raków, serwuje się wówczas tarty, sery, krewetki i pieczywo. Dodatkowo uczcie towarzyszą wspólne śpiewy oraz wznoszenie toastów, tradycyjnym, szwedzkim okrzykiem „Skål” (wymawiane ‘Skoal’), co oznacza „Na zdrowie”!

Od 1 sierpnia na wyjątkowe spotkania przy stole, pełnym smacznych, rakowych przekąsek zaprasza IKEA Łódź. W Restauracji oprócz raków (2,99 zł za 1 szt.) będzie można spróbować zupy rakowej w cenie 3,99 zł oraz makaronu z szyjkami rakowymi za 8,99 zł. Mrożone raki w zalewie koperkowej (49,99 zł za 1 kg) dostępne są natomiast w Sklepiku Szwedzkim. W IKEA Łódź można też nabyć zestaw na ucztę rakową w skład którego wchodzą serwetki, instrukcja jak obrać raka oraz śliniaczki i czapeczki.

Więcej informacji na temat specjalnej, rakowej oferty w IKEA Łódź można znaleźć na stronie internetowej: www.IKEA.pl/lodz
Ciekawostka: W jaki sposób obrać raka?

Jak obrać raka